EBIT macht frei? Šéf Volkswagenu "vtipkoval", teď se kaje za výrok evokující nacismus

Šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess se omluvil za svůj výrok evokující nacistický slogan Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). Informoval o tom dnes server BBC. Diess na úterní firemní akci ve snaze zdůraznit potřebu posílit ziskovost použil větu "EBIT macht frei" (EBIT osvobozuje). EBIT je označení pro zisk před úroky a zdaněním.

V omluvě označil Diess svou volbu slov za nešťastnou. Vysvětlil, že se výrokem snažil poukázat na to, že dobré finanční výsledky poskytují koncernovým značkám větší svobodu při rozhodování.

"V žádném případě nebylo mým úmyslem, aby se toto prohlášení dostalo do špatného kontextu. Na to, že takováto možnost existuje, jsem v daném okamžiku nepomyslel," prohlásil Diess.

Automobilka Volkswagen byla založena v roce 1937 v rámci vize nacistického vůdce Adolfa Hitlera umožnit německým rodinám pořídit si vlastní automobil. Během druhé světové války firma vyráběla vozidla pro německou armádu a využívala více než 15.000 pracovníků z koncentračních táborů, upozorňuje server BBC.

#Kommentar von #AntjeHöning zum "#Ebitmachtfrei"-Spruch vom #VW-Chef - #HerbertDiess ist untragbar https://t.co/73U4dt71oN

— RP Online Wirtschaft (@rpo_wirtschaft) 13. března 2019

V současnosti koncern Volkswagen zahrnuje kromě hlavní značky VW také řadu dalších značek, například Audi, Porsche či Seat. Jeho součástí je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto.

Diess loni v dubnu v rámci reorganizace vystřídal v čele koncernu Matthiase Müllera. Předtím působil jako šéf hlavní značky VW.

Související

Volkswagen

Odstupující šéf VW Diess zůstane v podniku jako poradce

Odstupující generální ředitel německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess bude v podniku nadále působit, a to jako poradce. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na zdroje z koncernu. Volkswagen v pátek překvapivě oznámil, že Diess ve funkci generálního ředitele na začátku září skončí a na jeho místo nastoupí nynější šéf divize pro výrobu luxusních vozů Porsche Oliver Blume.
Herbert Diess

Generální ředitel Volkswagen Herbert Diess nečekaně končí

Generální ředitel automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess končí. S dozorčí radou společnosti se dohodl na tom, že funkci opustí k 1. září. Nahradit ho má dosavadní šéf Porsche Oliver Blume. Firma tento nečekaný krok oznámila ve svém dnešním sdělení.

Více souvisejících

Herbert Diess (VW) volkswagen Německo

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy