Ford zruší v Evropě 12 tisíc pracovních míst, chce být v zisku

Americká automobilka Ford Motor hodlá v Evropě do konce příštího roku zrušit asi 12.000 pracovních míst. Firma se tak snaží vrátit své evropské aktivity k zisku. Ford v Evropě zaměstnává kolem 51.000 lidí a dnes automobilka uvedla, že plánovaného snížení pracovní síly by chtěla dosáhnout zejména prostřednictvím dobrovolných odchodů zaměstnanců. Firma do konce příštího roku hodlá uzavřít či prodat šest výrobních závodů.

Ford se chystá uzavřít závod na výrobu motorů v Británii, továrnu na převodovky ve Francii a další tři továrny v Rusku. Hodlá rovněž prodat slovenskou továrnu na převodovky firmě Magna.

Automobilka už začátkem roku avizovala restrukturalizaci evropských aktivit zahrnující rušení pracovních míst. Firma loni v Evropě vykázala provozní ztrátu 398 milionů dolarů (8,9 miliardy Kč).

Počet evropských závodů Fordu by měl v rámci restrukturalizace klesnout z 24 na 18.

We recently invested $1B into one of our oldest plants – the 95-year-old #Chicago Assembly Plant.This investment brings new #technology and machinery, and 500 new #jobs, helping the plant be fully equipped to build our most popular SUV – the #FordExplorer. pic.twitter.com/I07OvKa6Dq

— Ford Motor Company (@Ford) 26. června 2019

"Jsou to ta nejtěžší rozhodnutí, která děláme," řekl o snižování počtu zaměstnanců a zavírání továren prezident evropských aktivit Fordu Stuart Rowley. Upozornil, že firma svůj postup konzultuje se zástupci zaměstnanců. "Společně postupujeme vpřed a soustředíme se na budování dlouhodobě udržitelné budoucnosti svých aktivit v Evropě," dodal.

Evropské aktivity Fordu jsou ztrátové už řadu let, poptávka po autech v Evropě navíc v poslední době ochabuje. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) dnes předpovědělo, že počet registrací osobních aut v Evropské unii letos klesne o jedno procento na zhruba 15 milionů. V předchozí prognóze počítalo s jednoprocentním růstem.

Ford navíc podobně jako ostatní globální automobilky čelí i řadě dalších problémů, včetně vysokých nákladů na vývoj elektromobilů. Ty by měly firmám mimo jiné pomoci splnit nová emisní pravidla v Evropě. Aby mohly automobilky vývoj financovat, potřebují dosahovat vysokých zisků, upozornila agentura AP.

Související

Více souvisejících

ford motor company automobilový průmysl Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy