Vznikne sendvičový a burgerový gigant? Odvěcí rivalové jednají o fúzi

Britský rozvozce jídel Just Eat jedná s nizozemským rivalem Takeaway.com o fúzi, jejíž hodnota činí asi devět miliard liber (256,45 miliardy Kč). Uvedla to televize Sky News. Spojením by vznikl mezinárodní kolos tvořený řetězci jako Burger King, KFC a Subway, jakož i tisícovkami nezávislých restaurací. Vloni obě firmy vykázaly tržby v souhrnné výši jedné miliardy liber.

Firmy působí dohromady ve více než 20 zemích, jako je Británie, Austrálie, Francie, Brazílie, Irsko, Mexiko a Izrael. Jedině ve Švýcarsku ale působí obě. Jejich zákaznickou základnu tvoří 40 miliónů uživatelů.

Fúze by měla být oznámena příští týden, kdy obě společnosti zveřejní hospodářské výsledky, píše Sky News. Dnes obě firmy odmítly informaci komentovat.

O obchod s Just Eat měl podle zdrojů televize zájem také jihoafrický internetový gigant Naspers, který vlastní rozvozce Delivery Hero, a Uber Technologies s Uber Eats.

Pokud se spojení potvrdí, bude představovat důležitý krok ke konsolidaci globálního trhu dodávek jídel, který v posledních letech prokázal pozoruhodný růst. Analytici odhadují jeho hodnotu na 83 miliard liber.

Podle páteční ceny akcií na londýnské burze činí tržní hodnota Just Eat 4,25 miliardy liber, hodnota Takeaway.com pak v Amsterdamu dosáhla v přepočtu 4,5 miliardy liber.

Související

Burger King

Vegetariánské burgery jsou hitem, v Česku ho nabízí další fastfood

K burgerům bez masa se přiklání stále více výrobců potravin a gastronomických podniků. Po Nestlé ČR, které ho dodává do českých obchodních řetězců a německého McDonald´s, začíná ode dneška v ČR prodávat ve svých provozovnách burger bez masa Burger King. Oznámili to zástupci firmy na tiskové konferenci. Firma výrobek nechce označovat jako vegetariánský, protože ho připravuje na stejném grilu jako hovězí maso. Zvyšující se prodeje hlásí v ČR Nestlé se svým Garden Gourmet. Letos už pak se zařazením vegetariánského burgeru přišel řetězec Burrrito Loco, menší prodejci bez nadnárodní podpory pak již burgery, kde jsou náhražky masa, nabízejí delší dobu.
Burger King

Burger King chce otevřít obchody v subsaharské Africe

O otevření restaurací v zemích subsaharské Afriky jedná s tamními partnery americký řetězec rychlého občerstvení Burger King. Skupina urychluje mezinárodní expanzi, aby posílila své pozice v konkurenci s rivalem McDonald's. V rozhovoru s listem Financial Times to řekl šéf mateřské společnosti Restaurant Brands International (RBI) Daniel Schwartz.

Více souvisejících

Burger King KFC Just Eat Takeaway.com Velká Británie Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy