Bude Rusko platit 5,2 miliardy dolarů? Naftogaz chce odškodné za majetek na Krymu

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz požádala arbitrážní soud v Haagu, aby přinutil Moskvu zaplatit jí odškodné 5,2 miliardy dolarů (téměř 120 miliard Kč) za majetek, o který přišla na poloostrově Krym, jenž Rusko anektovalo. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Soud v Haagu už v březnu dospěl k závěru, že Moskva je v rámci bilaterální investiční smlouvy mezi Ukrajinou a Ruskem zodpovědná za nezákonnou konfiskaci aktiv Naftogazu na Krymu.

Ukrajinský podnik předpokládá, že o odškodném rozhodne soud nejdříve koncem příštího roku, uvedl Reuters.

Ruská armáda obsadila ukrajinský Krym na jaře roku 2014 a Moskva poloostrov krátce nato anektovala. Zábor neuznává drtivá většina států světa, návrat ztraceného území slibuje svým občanům i Kyjev.

Související

Naftogaz

Ukrajinský Naftogaz je v platební neschopnosti

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz se stala prvním státním subjektem v zemi, který se od začátku války s Ruskem dostal do platební neschopnosti. Firma před dnešním vypršením odkladného termínu neuhradila dlužné platby za mezinárodní dluhopisy, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Naftogaz Ukrajina Rusko arbitráž Krym

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy