Důvěra investorů v německou ekonomiku klesá, je nejnižší od roku 2011

Důvěra investorů v německou ekonomiku v srpnu opět klesla, dostala se tak na nejnižší úroveň od konce roku 2011. Vyplývá to z průzkumu institutu ZEW. Hospodářské vyhlídky Německa podle institutu podkopává eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou i rostoucí pravděpodobnost odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

Index důvěry v srpnu klesl na minus 44,1 bodu z červencových minus 24,5 bodu. Dostal se tak nejníže od prosince 2011.

#ZEW-Konjunkturerwartungen für #Deutschland verschlechtern sich erheblich. ZEW-#Indikator liegt aktuell bei minus 44,1 Punkten https://t.co/oBMXiMOc7s /JG pic.twitter.com/Rm4Hz0oDEa

— ZEW (@ZEW) August 13, 2019

Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali mnohem mírnější pokles, a to na minus 28,5 bodu. "Ukazatel ekonomické nálady signalizuje výrazné zhoršení vyhlídek německé ekonomiky," uvedl prezident institutu Achim Wambach.

Německý statistický úřad ve středu zveřejní údaje o vývoji německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí. V prvním kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil 0,4 procenta, ve druhém čtvrtletí však řada ekonomů počítá s poklesem.

"Průzkum ZEW přináší další jasný varovný signál recese pro německou ekonomiku," uvedl analytik Uwe Burker ze společnosti LBBW Research. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Německá vláda předpokládá, že v celém letošním roce tempo hospodářského růstu v Německu zpomalí na pouhých 0,5 z loňských 1,4 procenta.

Související

Více souvisejících

Německo Ekonomika investoři EUR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy