Air France-KLM má nižší zisk, firma varuje před dopady koronaviru

Letecké společnosti Air France-KLM loni kvůli dražšímu palivu klesl provozní zisk o 18,8 procenta na 1,14 miliardy eur (28,5 miliardy Kč). Výnosy ale o 3,7 procenta vzrostly a dosáhly 27,19 miliardy eur (678,9 miliardy Kč). Francouzsko-nizozemský letecký přepravce ale dnes varoval, že problémy kolem epidemie onemocnění kvůli novému typu koronaviru v Číně mohou firmu do dubna přijít na 150 milionů až 200 milionů eur (až pět miliard Kč).

Firma je prvním leteckým přepravcem z Evropy, který oznámil celoroční výsledky hospodaření a výhled na letošní rok. Je tedy pravděpodobné, že na hospodaření Air France-KLM se bude nyní pohlížet jako na barometr vývoje a dopadů koronaviru na další letecké společnosti.

Our 2019 operating results reached 1,1 million euros, thanks to cost efficiency measures offset by negative Cargo yields and a fuel bill increase. ✈️ https://t.co/8J4RgknwBf pic.twitter.com/Xv2xkDr0Ve

— Air France-KLM Group (@AirFranceKLM) February 20, 2020

Nový typ koronaviru se šíří z čínského města Wu-chan a od konce loňského roku mu podlehlo více než 2000 lidí, drtivá většina v Číně. Peking ale omezil pohyb lidí a řada leteckých společností do Číny nelétá vůbec, anebo jen do vybraných míst mimo ohnisko nákazy. Společnost Air France-KLM lety do pevninské Číny zrušila do konce března a své prognózy opírá o to, že po tomto datu se začne situace vracet k normálu.

"To je hypotéza, s kterou teď pracujeme. Nevíme ale, jak moc věrohodné to je," řekl dnes novinářům finanční ředitel Air France-KLM Frédéric Gagey. "Jestliže to potrvá déle, pak ty dopady budou samozřejmě vážnější," dodal.

Provozní zisk za loňský rok je zhruba v souladu s odhady analytiků, u tržeb se čekal trochu lepší výsledek. Akcie firmy na burze v Paříži krátce po zahájení obchodování odepisovaly asi tři procenta na 9,45 eura.

Související

KLM

Piloti aerolinek KLM odmítli zmrazení platů

Odborová organizace pilotů společnosti KLM, která je součástí francouzsko-nizozemské skupiny Air France-KLM, odmítla dát souhlas se zmrazením mezd do roku 2025. Podle agentury Reuters by odmítnutí mohlo ohrozit snahy o zajištění budoucnosti firmy v době koronavirové krize.

Více souvisejících

Air France-KLM Air France Ekonomika Francie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy