Britská centrální banka čeká nejhlubší propad HDP za 300 let

Britská ekonomika by letos mohla kvůli koronaviru klesnout asi o 14 procent, což by byl nejhlubší propad za více než 300 let. Ve svém scénáři s tím počítá britská centrální banka. Už příští rok ale očekává silné oživení a růst hrubého domácího produktu (HDP) o 15 procent.

Bank of England na svém dnešním zasedání ponechala základní úrokové sazby beze změn, ale upozornila, že v případě potřeby je připravena sáhnout k dalším stimulačním opatřením.

Major UK banks are strong enough to expand lending. Doing so will support the economy and is in their own interest. https://t.co/3FIVG6rG2e pic.twitter.com/WayjI2GgIt

— Bank of England (@bankofengland) May 7, 2020

Letošní propad a následné prudké oživení je součástí "ilustrativního" scénáře centrální banky. Britská ekonomika nyní podle prognóz banky poprvé za více než deset let vstupuje do technické recese, která se definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Banka v letošním druhém čtvrtletí očekává propad HDP asi o 25 procent po zhruba tříprocentním poklesu v prvním kvartálu. HDP by tak mohl být ve druhém čtvrtletí o téměř 30 procent nižší než v závěru loňského roku. Míra nezaměstnanosti se ve druhém čtvrtletí podle banky více než zdvojnásobí a vystoupí na devět procent.

Guvernér banky Andrew Bailey nicméně upozornil, že hospodářské oživení by mělo být mnohem rychlejší než po globální finanční krizi. Předpověděl také, že z dlouhodobého hlediska způsobí koronavirus ekonomice pouze "relativně malé" škody. Zátěžové testy centrální banky navíc ukázaly, že přední britské finanční instituce se dokážou s negativními dopady koronaviru na ekonomiku vypořádat.

Někteří analytici však vyhlídky na rychlé oživení ekonomiky zpochybňují. "Za důvěryhodnou považujeme předpověď (centrální banky) na rok 2020. Méně přesvědčivé nám ale připadá to (předpokládané) oživení v roce 2021, ke kterému se stavíme opatrněji," uvedl analytik Jacob Nell ze společnosti Morgan Stanley.

Centrální banka už kvůli boji s negativními hospodářskými dopady koronaviru snížila úrokové sazby na minimum 0,1 procenta. Rozšířila i program nákupů dluhopisů, jejich cíl zvýšila o 200 miliard na 645 miliard liber (zhruba 20 bilionů Kč). Většinou jde o dluhopisy britské vlády. Mnoho ekonomů podle agentury Reuters předpokládá, že centrální banka příští měsíc přikročí k dalšímu rozšíření tohoto programu.

Související

Google, autor: Paweł Czerwiński

Šéf anglické banky chce, aby Google řešil finanční podvody

Guvernér britské centrální banky (Bank of England) Andrew Bailey se snaží přimět vládu, aby zavedla pravidla, která by učinila velké internetové podniky zodpovědné za finanční podvody. Chce tak firmy, jako je například Google, přinutit k boji proti podvodným webovým stránkám. Informoval o tom dnes list The Sunday Times s odvoláním na své zdroje.

Více souvisejících

Bank of England Ekonomická krize Velká Británie Andrew Bailey (Bank of England) Ekonomika HDP

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy