Důvěra investorů v německou ekonomiku opět roste, index překonal očekávaní

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu druhý měsíc za sebou zvýšila, roste optimismus ohledně oživení z útlumu způsobeného šířením koronaviru. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW.

Index důvěry se zvýšil na 51 bodů z dubnových 28,2 bodu. Růst tak výrazně překonal očekávání ekonomů, kteří květnovou hodnotu indexu v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 32 bodů.

Erneute Verbesserung der #ZEW-#Konjunkturerwartungen. Der Indikator liegt im Mai 2020 bei 51,0 Punkten https://t.co/wtCMF5VlJN pic.twitter.com/3rpuTtCebM

— ZEW (@ZEW) May 19, 2020

V březnu index kvůli obavám z hospodářských dopadů koronavirové krize klesl až na minus 49,5 bodu, nejníže od finanční krize v roce 2008.

"Narůstá optimismus, že od léta se bude ekonomika zotavovat," uvedl prezident institutu ZEW Achim Wambach. Zároveň však předpověděl, že výkon ekonomiky se na loňskou úroveň vrátí až v roce 2022.

Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) dnes předpověděla, že německá ekonomika v letošním roce kvůli koronavirové krizi klesne dvouciferným procentním tempem, tedy minimálně o deset procent. DIHK je tak mnohem pesimističtější než spolková vláda, která počítá s poklesem o 6,3 procenta.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky. V prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Německa proti předchozím třem měsícům snížil o 2,2 procenta. Jde o nejhlubší propad od globální finanční krize v roce 2009.

Související

EUR - evropská měna

Brexit může být komplikací i pro část investorů z EU

Konec přechodného období a definitivní odchod Británie z jednotného unijního trhu znamená komplikace i pro část klientů makléřských firem. Jde o ty, kteří žijí v některé z členských zemí Evropské unie, ale dosud využívali služeb makléřských firem sídlících na britských ostrovech. Ať už jejich makléř přesídlí do EU, anebo si klienti zvolí jiného makléře v EU již sídlícího, pro tyto klienty to může znamenat méně příznivou ochranu investic.

Více souvisejících

investoři Německo Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy