Francouzské dráhy testují vlak na hybridní pohon

Francouzské dráhy SNCF úspěšně dokončily testování prototypu hybridního motoru pro příměstské vlaky TER. Na začátku příštího roku budou systém zkoušet přímo ve vlacích, propojí pohon na elektřinu, naftu a baterie, píše BFM TV. Dráhy tak chtějí o 20 procent snížit spotřebu energie a emisí skleníkových plynů, levnější by měla být i údržba vlaků.

Hybridizace spočívá v nahrazení poloviny spalovacího motoru systémem uložení energie do lithium-iontových baterií. Do baterií se bude ukládat energie, která vznikne při brzdění. Vlak ji pak využije například při delším čekání ve stanici a klasický motor v tu chvíli nebude muset být zapnutý.

První soupravu Regiolis upraví v továrně Alstom v Reichshoffenu poblíž německých hranic. Další etapou je nasazení vlaku do běžného provozu v roce 2022, kdy se ověří funkčnost a výkon hybridního řešení v reálných podmínkách.

Alstom announced the successful completion of tests of a prototype battery system for use in regional diesel-electric hybrid Regiolis trains on December 1.https://t.co/bpHRhJ7U6j

— IRJ (@railjournal) December 2, 2020

"Cílem bezemisní dopravy je silný inovativní motor. Železnice je už teď způsob přepravy, který tvoří minimum CO2. Brzy ale bude díky hybridnímu (vlaku) TER ještě lepší," uvedla v tiskové zprávě ředitelka výzkumu a inovací SNCF Carole Desnostová.

Na společném projektu se podílela společnost Alstom, francouzské dráhy SNCF a čtyři regiony - Grand-Est, Nová Akvitánie, Okcitánie a Centre-Val-de-Loire.

Související

Rychlovlak Thalys společnosti SNCF

U Štrasburku vykolejil vysokorychlostní vlak TGV, nejméně 20 zraněných

Na severovýchodě Francie ráno sjela z kolejí lokomotiva vysokorychlostní soupravy TGV s více než 300 pasažéry, přičemž utrpěly zranění dvě desítky lidí. Agentura AFP uvedla, že strojvedoucí byl ve velmi vážném stavu letecky transportován do nemocnice. První poznatky naznačují, že příčinou nehody byl sesuv půdy u trati.

Více souvisejících

SNCF Vlaky železnice Francie

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy