Hrozba pro banky ve střední Evropě. Budou čelit růstu špatných úvěrů, tvrdí EIB

Banky ve střední, východní a jihovýchodní Evropě budou čelit růstu nesplácených úvěrů a čeká je jeden z nejobtížnějších roků od finanční krize. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila Evropská investiční banka (EIB) a jehož výsledky se vztahují k březnovému dotazování.

Téměř 65 procent oslovených bank očekává, že v příštích měsících vzroste počet nesplácených úvěrů a že výrazně méně úvěrů schválí. Skoro 40 procent bank po zavedení koronavirových omezení očekávalo, že poměr půjček k vkladům jim klesne, přičemž ukazatel oddlužování ponechávají blízko úrovně z dluhové krize v eurozóně.

Region čítající deset zemí včetně České republiky, Maďarska a Polska vstoupil do letošního roku ve velmi dobré kondici, připomíná EIB, která sídlí v Lucembursku. Uvolňovaly se úvěrové standardy a rostla poptávka po úvěrech.

Nyní však banky očekávají "výrazný pokles poptávky po financování, výrazné zpřísnění úvěrových standardů a snížení míry schvalování úvěrů". Očekává se také, že kvalita úvěrových žádostí se prudce zhorší, ať už budou pocházet od firem a podniků, nebo od domácností.

EIB zdůrazňuje, že průzkum prováděla předtím, než se evropské vlády rozhodly povzbudit své ekonomiky zasažené koronavirovou krizí obrovskými záchrannými balíčky. A předtím, než globální centrální banky, jako je Evropská centrální banka (ECB) či americká centrální banka (Fed), začaly zaplavovat finanční trhy hotovostí.

Instituce typu Mezinárodního měnového fondu (MMF) přesto dál zhoršují výhled světové ekonomiky. Banky v průzkumu nicméně uvedly, že ve střednědobém výhledu plánují v regionu zůstaty, upozornil ekonom EIB Luca Gattini.

Související

Jan Lipavský

Lipavský se sešel s prezidentem EIB. Jednali o obnově Ukrajiny

Financování obnovy Ukrajiny a spolupráce české vlády, bankovního sektoru i firem s Evropskou investiční bankou (EIB). To byla hlavní témata setkání ministra zahraničních věcí Jana Lipavského s prezidentem EIB Wernerem Hoyerem, které se uskutečnilo v pondělí 15. května 2023 v Černínském paláci. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.
ČEZ

ČEZ dostane rekordní úvěr na rozvoj distribuční sítě

Evropská investiční banka (EIB) poskytne české energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy Kč) na modernizaci a rozšíření její distribuční sítě a připojování nových obnovitelných zdrojů energie. ČTK o tom dnes informovala společnost ČEZ. Podle ní jde o dosud nejvyšší půjčku od EIB pro subjekt z České republiky.

Více souvisejících

Evropská investiční banka (EIB) banky úvěry Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy