Transatlantické vztahy skřípou. Francie varuje USA před odvetou za digitální daň

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire dnes varoval, že případná odveta Spojených států za francouzskou digitální daň by mohla hluboce a trvale poškodit vzájemné vztahy. Washington má obavy z negativních dopadů nové daně na americké technologické podniky a hrozí uvalením cel na vybrané francouzské zboží. Zavedení digitální daně plánuje i Česká republika.

Le Maire už dříve prohlásil, že v případě zavedení amerických cel bude Evropská unie připravena k odvetě. Dnes uvedl, že kvůli této záležitosti zaslal dopis americkému obchodnímu zmocněnci Robertu Lighthizerovi a že o ní hodlá telefonicky jednat s americkým ministrem financí Stevenem Mnuchinem.

"Pokud by se USA rozhodly kvůli francouzské digitální dani uvalit obchodní sankce vůči EU, mělo by to hluboký a trvalý vliv na transatlantické vztahy," citovala agentura Reuters z ministrova dopisu. Le Maire v něm také upozorňuje, že Francie je kvůli této záležitosti v kontaktu s Evropskou komisí (EK) a s ostatními členskými zeměmi EU a že zvažují různé možnosti, jak bránit svá obchodní práva.

Francouzský parlament schválil digitální daň loni v červenci. Daň má tříprocentní sazbu a týká se firem, které mají ve Francii příjmy nad 25 milionů eur (zhruba 635 milionů Kč) a celosvětově nad 750 milionů eur (zhruba 19 miliard Kč). Platí zpětně od začátku loňského roku.

Washington začátkem prosince varoval, že by v rámci odvety za novou francouzskou daň mohl uvalit až stoprocentní dodatečná cla na dovoz francouzského zboží v hodnotě 2,4 miliardy dolarů (54,5 miliardy Kč) ročně, včetně šumivého vína, kabelek, sýrů a dalších výrobků. Podle úřadu obchodního zmocněnce "není francouzská daň v souladu s převažujícími principy mezinárodní daňové politiky" a představuje neúměrnou zátěž pro dotčené americké společnosti, jako je Google, Facebook, Apple či Amazon.

Česká vláda loni v listopadu schválila zavedení sedmiprocentní digitální daně pro velké internetové firmy. Do státního rozpočtu by daň podle odhadů ministerstva financí mohla přinést pět miliard korun ročně. Zákon by mohl začít platit v letošním roce, pokud projde parlamentem a podepíše jej prezident.

Související

Google

USA kritizují Indii, Itálii a Turecko za digitální daň

Daň z digitálních služeb, kterou zavedly Indie, Itálie a Turecko, diskriminuje americké společnosti a je v rozporu s mezinárodními daňovými zásadami. Uvedl to v noci na dnešek Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Připravil tak cestu pro případné zavedení odvetných cel. USTR uvedl, že zatím nepodnikne konkrétní opatření. Bude ale nadále hodnotit všechny dostupné možnosti.
Facebook

Konec příměří? Francie žádá po velkých technologických firmách z USA digitální daň

Francouzský daňový úřad už začal po amerických technologických firmách vyžadovat miliony eur v rámci nové daně z digitálních služeb, kterou Washington kritizuje. V posledních dnech obdržely od francouzského daňového úřadu informaci o platbě daně za rok 2020 mimo jiné firmy Amazon a Facebook, napsal dnes britský list Financial Times (FT). Požadavek Paříže na výběr daně tak znamená konec příměří s Washingtonem.

Více souvisejících

digitální daň Bruno Le Maire Francie USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy