Výsledky slovenských voleb jsou pro ekonomiku dobrou zprávou

Vítězství hnutí OLaNO Igora Matoviče v parlamentních volbách na Slovensku je z hlediska mezinárodních trhů dobrou zprávou. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila. Tak silný výsledek pro OLaNO podle nich dává značnou šanci, že sestavení vlády bude snadnější, než se před pár dny odhadovalo, a že vláda bude stabilnější.

"Šokující a přesvědčivé vítězství Matoviče dává trhům obrovskou naději, že Slovensko nepůjde cestou oligarchizujícího Maďarska či populistického Řecka, ale zamíří spíše do prava," řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Slovenské akcie jsou velmi málo likvidní, panuje tu panika kolem koronaviru, takže ty posílí jen těžko, míní. Je ale podle něj možné, že slovenské státní dluhopisy v pondělí solidně posílí. Vzroste tedy cena dluhopisů, takže klesnou jejich výnosy, dodal.

Investory těší to, že extrémní politická uskupení nezaznamenala zdaleka tak silný výsledek, jaký jim někteří komentátoři předpovídali, doplnil analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Trhy vnímají pozitivně to, že na Slovensku nyní může vzniknout stabilní koaliční vláda, která nebude tolik zatížena minulostí. Nebude podle něj čelit nedůvěře podstatné části obyvatel země, kteří již prostě mají dost toho, co označují za 'mafii'. Tou rozumí systém propojení politiky a byznysu, s chapadly sahajícími až do podsvětí. Tento systém znepokojoval také mezinárodní investory, neboť se stal živnou půdou pro korupci, poznamenal.

V korupčním prostředí se hůře podniká a investuje komukoli, kdo nemá ty 'správné' politické vazby a konexe, což ze hry podle Kovandy zákonitě vyřazuje některé subjekty, jež by zemi ekonomicky a v důsledku společensky povznesly dále a výš. "Nejen investoři, ale i řadoví Slováci zjevně ve velkém tento určitý marasmus, či alespoň trestuhodně nevyužitý potenciál, pociťovali stále palčivěji, pročež se rozhodli pro změnu," uvedl.

Parlamentní volby na Slovensku přesvědčivě vyhrálo opoziční protikorupční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, které v sobotním hlasování získalo čtvrtinu hlasů. OLaNO tak odsunulo na druhou příčku dosavadní nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Získala přes 18,31 procenta hlasů, což na páté vítězství v parlamentních volbách v řadě za sebou nestačilo.

Související

David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.
Peter Pellegrini

Novým slovenským prezidentem bude Peter Pellegrini

Novým prezidentem Slovenské republiky bude Peter Pellegrini. Vyplývá to z výsledků prezidentských voleb, kdy po sečtení 99 procent hlasů vyhrál se ziskem 53,38 procent nad svým soupeřem Ivanem Korčokem. Ten získal 46,62 procent.

Více souvisejících

volby na Slovensku Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy