Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu

Americká centrální banka (Fed) dnes na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru zmírnila rozsah zvyšování úroků. Základní úrokovou sazbu zvedla o 0,5 procentního bodu do pásma 4,25 až 4,50 procenta. Informovala o tom v tiskové zprávě. Centrální banka dále snížila výhled tempa růstu americké ekonomiky v příštím roce na 0,5 procenta ze zářijového odhadu 1,2 procenta.

Na čtyřech předchozích zasedáních Fed zvyšoval základní úrokovou sazbu ve snaze potlačit inflaci vždy o 0,75 procentního bodu. Investoři nyní očekávají, že centrální banka v únoru a březnu zvedne základní úrokovou sazbu vždy o čtvrt procentního bodu.

Fed dnes uvedl, že příští rok předpokládá zvýšení úrokových sazeb úhrnem minimálně o 0,75 procentního bodu. V roce 2024 sazba podle aktuální projekce banky klesne na 4,1 procenta a v roce 2025 dosáhne 3,1 procenta. Zářijové prognózy předpokládaly, že sazby budou o něco nižší.

Zástupci Fedu očekávají, že zvyšování úrokových sazeb zvedne míru nezaměstnanosti, která nyní činí 3,7 procenta, na 4,6 procenta v posledním čtvrtletí příštího roku 2023. Na této úrovni podle tvůrců měnové politiky zůstane až do roku 2024. Před třemi měsíci zástupci Fedu předpokládali, že míra nezaměstnanosti vzroste na 4,4 procenta.

Inflace podle centrální banky zůstane nad dvouprocentním cílem Fedu přinejmenším do konce roku 2025 a do konce příštího roku se bude stále pohybovat nad třemi procenty. Banka v tomto ohledu upřednostňuje index výdajů na osobní spotřebu (PCE).

Hlavní americké akciové indexy po zprávě fedu smazaly zisky a oslabují. Dolar mírně posílil a výnosy z dluhopisů americké vlády stouply.

Související

Credit Suisse Group AG

Fed schválil spojení švýcarských bank Credit Suisse a UBS v USA

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) v pátek schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Schválení znamená, že zmizela další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.
Americký dolar

Fed zvýšil základní úrok o čtvrt procentního bodu

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Banka však ve svém prohlášení naznačila, že je blízko pozastavení dalšího zvyšování nákladů na úvěry v souvislosti s nedávnými otřesy na finančních trzích po pádu dvou amerických bank.

Více souvisejících

Fed (Americká centrální banka) Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy