Samostudium jazyků versus studium s lektorem: Co je pro vás lepší varianta?

PR článek - Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem, říká jedno pořekadlo. Něco má do sebe, protože studium cizích jazyků opravdu rozšiřuje obzory. Jaké možnosti se nabízejí a jaké výhody nabízí samostudium a jaké výuka s lektorem?

Samostudium, nebo lektor

Pro výuku cizích jazyků se běžně využívá jazykových kurzů, kde je nutná osobní docházka. Odmyslíme si současnou situaci v souvislosti s koronavirovou pandemií, kdy jsou tyto školy zavřené. Zůstaly tedy jen samostudium nebo online jazykové kurzy s lektorem. Co se jeví jako vhodnější? Záleží na vašich finančních možnostech a také tom, co preferujete. Samostudium jazyků je vhodné pro toho, kdo nemá přesně vymezený čas pro učení. Jednou mu to vyhovuje v pondělí, jindy až v pátek.

Důležitý je smysl pro povinnost

U tohoto typu výuky je třeba mít v sobě zakódovaný odpovědný přístup k učení a smysl pro povinnost. Je totiž tak snadné říct, že dnes se učit nebudete. Jenže s takovým přístupem byste daleko nedošli a nic se nenaučili. Pro samostudium lze využít výukové materiály a knihy, které jsou běžně k dostání, a to dokonce v pestré nabídce. Kromě toho se učíte i sledováním filmů v původním znění nebo četbou cizojazyčných knih.

Výhoda výuky s lektorem

V současné době jazyková škola nabízí i možnost studia na dálku. Učení probíhá s odborně vyškoleným lektorem, který žáka vybraným jazykovým kurzem provází. Výhodou je možnost se zeptat na mluvnické jevy, kterým nerozumíte. Pro toho, kdo vyžaduje i osobní kontakt je tento způsob učení cizích jazyků jistě mnohem příjemnější než samostudium. Přitom takto lze studovat odkudkoliv – z domova, z kanceláře i na cestách. Pro velmi vytížené studenty je to ideální forma. Jistě ocení i nabídku interaktivních materiálů nebo možnost si lekce nahrát a kdykoliv je zopakovat.

A čemu dáváte přednost vy? Učíte se raději sami, nebo vám vyhovuje práce s lektorem?

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek jazyky

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy