Kurz eura ke koruně: Česká měna oslabila i vůči dolaru

Koruna na začátku nového týdne oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Na euro ztratila proti pátečnímu podvečeru devět haléřů a v pondělí kolem 17:00 se prodávala za 23,85 Kč/EUR. Vůči dolaru oslabila česká měna o 33 haléřů na 22,22 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. 

Koruna se na začátku nového týdne dostala spolu s polským zlotým a maďarským forintem pod prodejní tlak, který podle Jana Vejmělka z Komerční banky souvisel s oslabením eura vůči dolaru. "Kurz koruny vůči euru se z ranních kotací u 23,76 CZK/EUR postupně vyšplhal až o téměř deset haléřů výše," popsal vývoj Vejmělek.

Pražská burza začala nový týden mírným poklesem. Index PX po třech předchozích růstech dnes ztratil 0,09 procenta na 1353,88 bodu. Proti růstu akcií energetické firmy ČEZ a Monety Money Bank působil pokles Komerční banky a Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

"Pražská burza v úvodu nového týdne hledala směr dalšího vývoje, když index PX se střídavě pohyboval v kladném a záporném teritoriu, aby nakonec uzavřel s mírnou ztrátou," popsal obchodování makléř Fio banky Josef Dudek.

Nejvýraznější ztráty dnes postihly cenné papíry zbrojovky Colt CZ, které odevzdaly 1,71 procenta na 575 korun. Dolů šly také dvě ze tří bankovních emisí, a to Komerční banka o 1,14 procenta na 735 korun a Erste Bank o 0,22 procenta na 831 Kč.

U Komerční banky investoři vybírají zisky před blížícím se středečním zveřejněním čtvrtletních výsledků, upozornil makléř Wood & Company Vladimír Vávra. Akcie pojišťovny VIG zlevnily o 0,83 procenta na 594 korun.

"Naopak většímu poklesu indexu PX zabránil ČEZ, který uzavřel se ziskem 1,69 procenta na denním maximu 933 Kč," podotkl Dudek. S nárůstem o 0,12 procenta na úrovni 82,80 koruny uzavřely cenné papíry Monety.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 

Více souvisejících

CZK EUR kurzy měn

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy