Kurz eura vůči koruně: Česká měna je nejsilnější za téměř 12 let

Koruna dnes posílila k euru pod 24 Kč/EUR, v 17:00 se obchodovala za 23,98 Kč/EUR, což je podle dat serveru Patria.cz nejsilnější závěr od začátku února 2011. Proti úternímu podvečeru si vůči jednotné evropské měně polepšila o osm haléřů. K dolaru dnes česká měna získala 20 haléřů na 22,62 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online. 

Na nejsilnější hodnoty za více než 11 let se koruna dostala již loni v prosinci, koncem roku maxima dál posouvala. O haléř silnější než dnes uzavírala naposledy 3. února 2011, předtím pak v říjnu 2008.

"Aktuálně koruně bezprostředně pomáhá pokles rizikové přirážky na světových trzích, odrážející se v poklesu výnosů a ochotě obecně přijímat vyšší riziko. Koruna je totiž například v porovnání se švýcarským frankem nebo americkým dolarem vnímána jako rizikovější měna," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podotkl, že agentura Bloomberg v úterý uvedla, že česká měna patří k "největším světovým vítězům pandemie". Koruna podle agentury v letech 2019 až 2022 zpevnila vůči euru o 5,4 procenta. Ve stejném období podle agentury polský zlotý ztratil 9,2 procenta, a maďarský forint 17 procent.

Koruně podle ekonomů Next Finance ale nepomohly jen čistě tržní faktory, tedy rostoucí zájem investorů o nákupy koruny. "Koruně pomohly k posilování výraznou měrou také intervence ze strany České národní banky," připomněli Markéta Šichtařová a Jiří Cihlář. Zároveň ale dodali, že v posledních týdnech pro ČNB není až tak složité bránit koruně v oslabení, koruna totiž zůstává pod intervenční hladinou.

V uplynulém roce kurz koruny k euru značně kolísal. Česká měna prudce oslabila na přelomu února a března, když Rusko napadlo Ukrajinu. Dostala se až na 25,77 Kč/EUR. Po následném postupném poklesu kurzu začala koruna znovu prudce oslabovat na přelomu dubna a května. V polovině května ale Česká národní banka oznámila, že hodlá intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. Česká měna pak opět začala posilovat.

Související

Více souvisejících

CZK EUR kurzy měn

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy