Liberty Ostrava odstaví poslední vysokou pec. Odbory se obrátí na stát

Ostravská Liberty od příštího týdne odstaví poslední funkční vysokou pec. Přestože má podle firmy jít o krátkodobou odstávku, odboráři jsou znepokojeni. Mluvit chtějí s vedením i zástupci státu. 

O plánovaném odstavení pece č. 3, které má být dočasné, informoval Deník. Důvodem je podle mluvčí podniku Kateřina Zajíčková nedostatečná poptávka v Evropě, která je ovlivňována makroekonomickými faktory. Firma chce odstávky využít k opravám a údržbě, aby se zvýšila stabilita a spolehlivost zařízení. 

"K dočasnému odstavení vysoké pece dojde 23. října a aktuální plán je pec za dva týdny opět uvést do provozu. Během tohoto období bude zachována plná zaměstnanost, objednávky zákazníků budou i nadále realizovány, neboť příslušné válcovny zůstanou v provozu," dodala Zajíčková. 

Už na začátku září byla odstavena vysokopecní koksárenská baterie 11. Zřejmě i proto se odboráři chtějí v dalších dnech či týdnech sejít s vedením huti a také se zástupci státu, aby s nimi diskutovali případnou pomoc. 

Předseda OS KOVO Roman Ďurčo jednal s vedením Liberty Ostrava už ve čtvrtek. V zájmu odborů je hlavně zachování stabilní zaměstnanosti. "V poslední době se k nám dostalo několik velmi znepokojivých zpráv o hospodaření této společnosti. Byl jsem ujištěn, že majitelé intenzivně pracují na plánu, který zachová výrobu a tím i tisíce pracovních míst. Tento plán by měl být odborům předložen v řádu týdnů," napsal na síti X.

Liberty Ostrava je integrovaný hutní podnik s roční výrobní kapacitou 3,6 milionu tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství a petrochemickém průmyslu. Je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. Spolu s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců.

Související

Průmysl

Huť Liberty Ostrava obnovila provoz druhé vysoké pece, opravy stály 44 milionů

Hutní společnost Liberty Ostrava dnes obnovila provoz vysoké pece číslo 2, kterou v dubnu dočasně odstavila kvůli poklesu poptávky způsobenému pandemií koronaviru. Během téměř čtyřměsíční odstávky firma na peci provedla opravy za více než 44 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Více souvisejících

Liberty Ostrava Liberty Steel Ostrava Průmysl

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy