MMF: Světová ekonomika ukázala pozoruhodnou odolnost, čelí ale slabému růstu a vysoké inflaci

Světová ekonomika prokázala pozoruhodnou odolnost vůči šokům, stále se však ještě musí vypořádat s kombinací slabého hospodářského růstu a přetrvávající vysoké inflace. Uvedla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

MMF tento týden předpověděl, že růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,8 procenta z loňských 3,4 procenta. V příštím roce počítá fond se zrychlením růstu na tři procenta. MMF rovněž předpokládá, že celosvětová inflace v letošním roce klesne na sedm procent z loňských 8,7 procenta, a to díky nižším cenám komodit.

Georgievová na dnešní tiskové konferenci na jarním zasedání MMF a Světové banky (SB) ve Washingtonu označila předpokládaný letošní růst globální ekonomiky za nedostatečný. Varovala, že ještě znepokojivější je výhled na slabý hospodářský růst v delším časovém horizontu.

MMF předpokládá, že tempo růstu světové ekonomiky se v příštích pěti letech bude pohybovat v blízkosti tří procent. Podle Georgievové je důvodem slabého hospodářského výhledu zaostávající produktivita a hrozba fragmentace světové ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Související

Kristalina Georgievová

Světová ekonomika letos zpomalí růst na méně než tři procenta, uvedla šéfka MMF

Tempo růstu globální ekonomiky letos zpomalí na méně než tři procenta z loňských 3,4 procenta. V příštích pěti letech se pak bude růst pohyboval kolem tří procent. Uvedla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová a dodala, že střednědobá prognóza růstu je nejnižší od roku 1990 a výrazně pod průměrem z posledních dvou desetiletí, který činí 3,8 procenta.

Více souvisejících

Kristalina Georgievová Mezinárodní měnový fond (MMF IMF)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy