Německý průmysl letos za energie zaplatí o 40 procent víc než před krizí

Německý průmysl letos za energie zřejmě zaplatí asi o 40 procent více než v roce 2021, tedy v době před energetickou krizí částečně vyvolanou dopady války na Ukrajině. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila úvěrová pojišťovna Allianz Trade.

"Evropské podniky před sebou stále mají velký šok u cen energií," uvedla podle agentury Reuters Allianz Trade, která se dříve jmenovala Euler Hermes. V loňském roce byl podle ní růst podnikových nákladů na energie omezený díky vládním opatřením na zmírnění růstu cen a skutečnosti, že určitou dobu trvá, než se nárůst velkoobchodních cen projeví u konečných odběratelů.

Vyšší náklady na energie podle odhadů společnosti Allianz Trade sníží firemní zisky v Evropě až o 1,5 procenta a povedou k omezování investic. V případě samotného Německa by měly být investice nižší asi o 25 miliard eur. Německé podniky ale stojí na silných finančních základech a budou těžit z vládního zastropování ceny plynu, upozorňuje studie.

Obavy, že energetická krize by mohla vést k deindustrializaci a poklesu konkurenceschopnosti vůči Spojeným státům, jsou podle studie přehnané, protože větší vliv než ceny energií mají na průmyslovou výrobu náklady na pracovní sílu a měnové kurzy.

Studie rovněž upozorňuje, že němečtí exportéři přicházejí o tržní podíly například v oblasti strojů, elektrických zařízení, kovů či dopravy. Z tohoto vývoje však podle ní spíše než konkurenti z USA těží rivalové z Asie, Blízkého východu a z Afriky.

Související

Německo, ilustrační foto

Němci se bojí ruské špionáže. Myslí si, že na ni nejsou připraveni

Podle průzkumu berlínské společnosti Infratest dimap pro vysílací síť ARD, který zveřejnila agentura DPA, je většina Němců znepokojena stále častějšími operacemi ruské tajné služby namířenými proti Německu. Zároveň se obávají nedostatečné připravenosti země na tyto špionážní pokusy.

Více souvisejících

Německo Průmysl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy