Jaká je bezpečností situace v nejoblíbenějších destinacích?

Praha - ERV Evropská pojišťovna před začátkem letní sezóny zanalyzovala na základě informací ze sítě svých Euro-Center, zastupitelských úřadů a centrál cestovního ruchu bezpečností rizika v Egyptě, Tunisku, Turecku a Řecku. Průvodce bezpečnou dovolenou dává Čechům přehled o aktuální situaci a opatřeních v turisticky nejvyhledávanějších destinacích. I přes teroristické útoky totiž čeští turisté do těchto míst jezdí, i když v menší míře než v minulých letech.

„Průvodce se zaměřuje zejména na posílení stávajících a zavedení nových bezpečnostních opatření, a to jak při přepravě turistů, tak při jejich pobytu v dané destinaci," popisuje průvodce ředitel obchodu a marketingu Ondřej Rušikvas.

Než vyrazíte na cestu, doporučujeme si ověřit aktuální situaci na místě přes Ministerstvo zahraničních věcí nebo zastupitelské úřady České republiky. Doporučuje se registrace do systému DROZD, skrze který má MZV větší přehled o vašem pohybu v zemi. Během cesty je třeba se připravit na rozsáhlejší kontroly již při vstupu na letiště, proto je nutné být tam dvě až tři hodiny před odletem.

Při cestách do islámských zemí musíte počítat s rozdílnou kulturou místních obyvatel, v Evropě běžné projevy jsou tu nepřijatelné. Například něžnosti na veřejnosti nebo příliš hlasitý projev místní obyvatele pobuřují. Ženám nedoporučujeme odhalovat se a nosit výrazné šperky, které by mohly lákat zloděje. Dobré je chodit v mužském doprovodu.

Čemu se vyhnout a co dělat v případě problému?

V žádném případě se nevydávejte na „sólo" výlety bez průvodce a bezpečnostního doprovodu. Pokud po cestě narazíte na vojenské objekty, nefotografujte je. Vyhýbejte se shromážděním a davovým akcím. Pokud dojde k nějakým potížím nebo zranění, kontaktujte záchrannou a asistenční službu, místní policii a zastupitelský úřad. Nikdy nikomu neodevzdávejte svůj cestovní pas.

Egypt

Egypt oslovil mezinárodně uznávanou firmu Control Risks, ta mu na klíč vytvořila nová bezpečnostní opatření pro maximální ochranu turistů. Ozbrojená policie hlídá vjezdy na letiště i výjezdy z něj, detektorem výbušnin kontroluje podvozky všech vozidel mířících na letiště. Stejná praxe platí u všech hotelů.

Na silnicích jsou desítky policejních stanovišť, kde hlídkují ozbrojení policisté a kontrolují projíždějící vozidla. Místní úřady zmnohonásobily množství bezpečnostních kamer v letoviscích Hurgada a Šarm aš-Šajch. Záznamy z některých kamer můžou nově sledovat přes internet i cizinci.

Zvýšená kontrola platí i při vstupu do hotelů. Turisté se musí prokazovat hotelovou kartou, případně páskou. Policejními jednotky střeží nejen hotely, ale dělají namátkové kontroly i na plážích. V turisticky exponovaných destinacích se pohybuje mnoho policistů v utajení. „Podle našich informací egyptská vláda nakoupila stovky skenovacích rámů a v resortech navýšila také počet členů bezpečnostních složek a psů vycvičených na hledání výbušnin," popisuje zavádění bezpečnostních opatření Ondřej Rušikvas.

Tunisko

Bezpečnostní složky mají nově navíc 3 000 členů, kteří střeží letiště, hotely, restaurace, pláže a významné památky. Tady všude platí maximální bezpečnostní opatření. Na letišti probíhají zvýšené kontroly všech cestujících včetně pasažérů, kteří ho využívají k přestupu. Ostraha provádí napříč celým letištěm namátkové kontroly cestujících. Stovky kamer nepřetržitě monitorují letiště, přilehlá parkoviště i silnice k hotelovým rezortům. Policisté a vojáci hlídkují na každém kroku v resortech i jejich okolí, prostor pod auty kontrolují zrcadly. Vyškolený hotelový personál důkladně kontroluje opuštěné pokoje, zavazadla turistů i veškeré balíky adresované do hotelu. Bezpečností složky doprovází turisty na výlety a zajišťují jejich bezpečný transport. Vláda nakoupila kamerové systémy, detektory, alarmy. Tato opatření musí být funkční 24 hodin denně a denně je kontroluje vyškolený personál příslušného turistického zařízení.

Turecko

Na tureckých letištích lidé musí už před vstupem do haly projít kontrolou totožnosti i zavazadel. Stejnou procedurou projdou znovu při nastupování do letadla. Bezpečnost v Turecku zajišťují soukromé ochranky, policisté a armáda. Hotelové areály posílili kamerové systémy i ochranku. Každého, kdo se v hotelu nelegitimuje, personál z areálu vykáže.

Řecko

Obavy z bezpečností situace v Řecku ve většině případů pramení z geografické neznalosti. Problém s imigranty se totiž týká pouze pěti ostrovů: Lesbos, Kos, Samos, Chios a Leros. Na základě dohody EU s Tureckem, která je základním předpokladem o zájem turistů o Řecko, rapidně klesá počet imigrantů. Ti, kteří se na ostrovech stále vyskytují, jsou od turistů zcela izolováni v hotspotech nebo detenčních zařízení. Poptávka po dovolené v Řecku rapidně roste, což se projevuje zvyšujícími se cenami.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená cestovní ruch Terorismus

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy