Období dovolených je v plném proudu. Na co si dát pozor?

Praha - Letní dovolená pro dospělé a prázdniny pro děti, to jsou období, na které se všichni celý rok těšíme. Podle ankety ČSOB se na dovolenou v létě chystá 84 % dotázaných, přičemž necelá polovina z nich ji chce trávit v České republice. Zbývající část (16 %) uvedla, že dovolenou neplánuje vůbec, a to z důvodu velkého pracovního vytížení či nedostatku financí.

Doma nebo v zahraničí

Volba, kde si užít letní dovolenou, většinou záleží na mnoha faktorech a občas může být mezi partnery i důvodem menší hádky. Přes 40 % respondentů z ankety ČSOB bude trávit volné dny v tuzemsku. Pobyt v Česku preferují zejména rodiny s malými dětmi, senioři, ale také lidé, kteří chtějí strávit své volno s domácím mazlíčkem. Vybírají proto penziony a chaty, kde jsou vítány malé děti a povoleni psi.

Pořadím nejoblíbenějších zahraničních destinací letos zamíchala uprchlická krize a hrozba teroristických útoků. Na špičce tak zůstává Chorvatsko, Slovensko a Itálie. Diskutující naopak neplánují pobyty v dříve populárních zemích, jako je Řecko, Egypt, nebo Turecko. Mezi zahraničními destinacemi se nově objevuje více exotických zemí, jako je Keňa, Brazílie, Madagaskar, či Vietnam. Nahrávají tomu i levné letenky a rozmach individuální turistiky.

Na vlastní pěst nebo s cestovkou

Pro mladší ročníky jsou charakteristické zahraniční cesty „na vlastní pěst". Často totiž vyhledávají netradiční, exotické destinace a dovolenou rozhodně netráví jen na pláži, ale aktivním poznáváním okolí, místních obyvatel a kultury. Tento odklon od cestovních kanceláří je vidět také u starších lidí, kteří si dopravu i ubytování zajistí přes internet. Nabídky cestovních kanceláří tak může využít méně lidí než v minulých letech.

Dovolená a finance

Z ankety ČSOB dále vyplynulo, že za dovolenou lidé nechtějí moc utrácet. „Dvě třetiny respondentů uvedlo, že za dovolenou utratí maximálně 10 tisíc korun na osobu. Necelá čtvrtina pak za letní dovolenou dá maximálně 20 tisíc korun za jednoho. Zbývající desetina je ochotna utratit i více," říká Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB a Ery. A jak to mají respondenti se směňováním valut a utrácením přímo na dovolené? „Polovina z těch, kteří jedou na dovolenou do zahraničí, si většinu peněz na útratu mění už v České republice, 37 % kombinuje platbu kartou s menším obnosem v hotovosti. Na místě si hotovost z bankomatu vybírá jen 13 %," doplňuje Jana Opršalová.

Myslete na pojištění

Spoléhat na to, že se vám nemůže nic stát, protože se na dovolené budete jen válet a nic nedělat, není zrovna nejšťastnějším rozhodnutím. Nemusí se vám stát zrovna úraz, ale třeba vás jen začne bolet zub. Ošetření zlomené nohy v zahraničí může vyjít i na pár set tisíc. Ve srovnání s pár stovkami, které dáte za cestovní pojištění, už stojí za to o něm uvažovat. Navíc v současnosti existuje mnoho možností, jak se levně, rychle a dobře pojistit.

Velmi jednoduché a rychlé je sjednání cestovního pojištění přes chytrý telefon či tablet (aplikace smartbanking), další variantou je cestovní pojištění k platební kartě, které se vyplatí při častějším cestování.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená cestovní kanceláře peníze

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy