Srovnat půjčky se vyplatí. Ušetřit můžete tisíce

Dostali jste se do tíživé finanční situace a potřebujete půjčku. Situace, za kterou se rozhodně není důvod stydět. S půjčkou má totiž zkušenost zhruba každý druhý Čech. Většina z nás ovšem dělá jednu zásadní chybu. A tou je, že půjčky mezi sebou neporovnáváme. (PR článek)

Obvykle zamíříme do banky anebo na pobočku nebankovní instituce, kde podepíšeme smlouvu a odcházíme s načerpanými penězi. Pravděpodobnost, že jsme právě v tuhle chvíli „kápli“ na tu nejvýhodnější nabídku, je skutečně velmi malá. Co děláme špatně?

Nejvýhodnější splátkové podmínky jen tak nenajdete

Abyste si sjednali půjčku s nejvýhodnějšími splátkovými podmínkami, je potřeba mezi sebou bankovní i nebankovní půjčky porovnat. Nebojte, ručně to provádět rozhodně nebudete. Naštěstí existuje nespočet praktických nástrojů – online srovnávačů, které to zvládnou za vás. Do srovnávače stačí pouze vepsat parametry půjčky (například její výši, splatnost apod.) a kliknout na tlačítko porovnat.

Úrok je důležitý, RPSN důležitější

Jakmile se před vámi rozevře aktuální nabídka půjček, pravděpodobně sáhnete po té „nejlevnější“. Proč je slovo nejlevnější v uvozovkách? Protože většina srovnávačů řadí půjčkové produkty dle výše úroku. Úrok je samozřejmě důležitý, mnohem lepší vypovídací schopnost má ale hodnota RPSN. Ta říká, jak je půjčka ve skutečnosti drahá a zohledňuje v sobě nejen úrok, ale případné také další poplatky, které jsou s daným produktem spojeny (například poplatek za schválení či vedení půjčky, pojištění schopnosti splácet apod.)

Půjčku sjednáte online

Vybrali jste si? Gratulujeme! Pak není nic jednoduššího, než o půjčku požádat. Provedete to tak, že vyplníte online žádost (anebo zajdete na pobočku, či zavoláte na uvedené telefonní číslo), a tuto žádost odešlete. Pokud bude schválená, věřitel vás bude obratem kontaktovat s dalším postupem. Někde je potřeba zaslat jednokorunový ověřovací poplatek, jiné půjčky ihned vyplácí v hotovosti na pobočce, čerpací stanici anebo v některých trafikách.

Nižší úrok než v bance? Jde to!

Možná jste už zaznamenali reklamu společnosti Zonky, která slibuje nižší úrok než v bance. Jejich úroková sazba začíná na 3,9 % p.a. a pochopitelně na ni nedosáhne každý. I přesto vám ale umí nabídnout výhodnější podmínky, než na které byste měli nárok u vašeho bankovního domu. Zonky je vlastně formou internetové aukce typu peer to peer, kdy se na výslednou částku skládají investoři v podobě široké veřejnosti. Pokud by se na částku nevybralo dostatek finančních prostředků, společnost Zonky rozdíl dorovná. A proč se o téhle půjčce vlastně zmiňujeme? Proto, že jde o nový a moderní produkt, který se těší mezi spotřebiteli velké oblibě. Zaujmout by proto mohl také vás.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.
Ilustrační fotografie.

Energetická krize znemožnila mnohým zbavit se dluhů v rámci Milostivého léta. Situaci komplikují i splátky za Vánoce, říká Hůle

Vedoucí dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle tvrdí, že díky rapidně rostoucím cenám za energie mnohým nezbude na úhradu dluhů v kontextu s takzvaným Milostivým létem, které končí tento pátek. Záhy se podle něj dostanou do velkých problémů i lidé, kteří vedle energetické krize i přes pomoc vlády budou muset řešit splácení vánočních dárků, na něž si před svátky půjčili. „I takoví klienti nás kontaktují. Najednou neví, jak z dluhové pasti, kterou prohlubuje i půjčka na Vánoce. Navíc společnost ČEZ od ledna své služby zdražuje, a tak se mnozí ocitají v beznaději a doslova se hroutí. Naštěstí se nám hlásí andělé, kteří chtějí sociálně slabším finančně pomoci,“ říká pro EuroZprávy.cz Daniel Hůle.

Více souvisejících

půjčky pr článek

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy