Nepřicházejte zbytečně o peníze! Přinášíme 10 tipů, jak pečovat o finance

Praha - Chovat se zodpovědněji ke svým penězům neznamená jen šetřit při nákupech. Skoro každý jsme klientem nějaké banky a právě péči o své finance mnohokrát zanedbáváme, nebo se dopouštíme hned několika zlozvyků. Podívejte se, jak zbytečně vyhazujeme peníze oknem.

Hodně klientů přichází měsíčně i o několikanásobně vyšší zhodnocení peněz a to jen proto, že je zbytečně nechávají ležet na běžných účtech, a to i v případě, že na ně několik měsíců vůbec nesáhnou, uvedl server topky.sk.

Podle odborníků je chybou také mít všechny finance jen na jednom produktu. Podobných zlozvyků je ale víc. Ať už jde o hazard v podobě nošení PIN kódu k platební kartě přímo v peněžence nebo o zbytečné vybírání velkého objemu hotovosti z bankomatů.

Zde je deset nejčastějších zlozvyků, který sestavil analytický tým finančníků pro server topky.sk :

1. Vysoké částky peněz držíme zbytečně na běžném účtu2. Všechny úspory máme uloženy pouze na jednom produktu3. Bojíme se změnit produkt, i když už je pro nás zjevně nevýhodný4. Saháme po první nabídce5. Rychle podepíšeme smlouvu, ale detaily v ní nás už nezajímají6. Splácíme několik úvěrů a nevýhodně7. Přestaneme splácet úvěr a nekomunikujeme s bankou8. PIN ke kartě nosíme v peněžence nebo přímo u karty9. Hotovostí, kterou vybereme z bankomatu, platíme následně v obchodě10. Nevyužíváme internetbanking

Jak ušetřit v bance:

1. Vysoké částky peněz držíme zbytečně na běžném účtu

Lidé chtějí mít alespoň čas svých peněz "po ruce", na běžných účtech jich ale necháváme zbytečně mnoho, nesáhneme na ně i několik měsíců či dokonce let a zapomínáme, že peníze na běžných účtech jsou úročeny pouze minimálním úrokem. Je proto rozumnější převést takové finance na alespoň trochu výhodnější produkt tipu terminovaného vkladu nebo spořícího účtu.

2. Všechny úspory máme uloženy pouze na jednom produktu

Rozkládání investic je jedním ze základním pravidel úspěšného investora. Odborníci doporučují pravidelné spoření, alespoň ve výši 10% z měsíčního příjmu, a zároveň rozumné ukládání úspor na více míst. Na výplatu, důchod a pravidelné výdaje či splátky úvěrů je vhodný běžný účet. Zbývající úspory je potom dobré rozložit tak, abyste část měli stále k dispozici na nevázaném vkladu, část nechali zhodnocovat v bezpečí banky atraktivním úrokem, jaké dnes nabízejí klasické termínované vklady, a pokud jste odvážnější, část můžete investovat do podílových fondů i na delší dobu, třeba na 5 let a takto zkusit porazit inflaci.

3. Bojíme se změnit produkt i když je pro nás už zjevně nevýhodný

Potřeby se mění, proto je zbytečné, a často i finančně náročné, pokud setrváte v produktech, které pro vás už nejsou výhodné. Přechodem na výhodnější produkt se dá výrazně ušetřit. Nebojte se ve své bance zeptat na aktuální nabídku a nechat si poradit, co nejvíce vyhovuje vašim aktuálním potřebám. Hitem posledních let jsou balíčky služeb, které nabízejí několik způsobů spravování a využití financí. Banky je mají ve většině případů nastaveny tak, aby si z nabídky uměl vybrat každý, ať už je to pasivní klient, který si jen tu a tam vybere hotovost nebo klient aktivní, který často platí kartou, využívá internetbanking a na internetu i nakupuje.

4. Saháme po první nabídce

Podle průzkumů příliš často saháme po první nabídce a finanční produkty neporovnáme. Měli bychom přitom například zvážit, jestli se nabídka, která se z krátkodobého hlediska jeví výhodná, vyplatí i dlouhodobě a porovnat ji s podmínkami jiných bank.

5. Rychle podepíšeme smlouvu, ale detaily v ní nás už nezajímají

Číst smlouvy jedním okem se opravdu nevyplácí. Při zřizování jakéhokoliv finančního produktu je zásadní nepodepisovat obchodní podmínky ani smlouvy bez přečtení. Důkladně si prostudujte obchodní podmínky banky a stejně i smlouvu. V případě smluvních podmínek nevynechejte ani části označené hvězdičkami nebo poznámky pod čarou. Důležitá je skutečně každá jednotlivá informace, pod kterou jako souhlas dáváte svůj podpis. Dejte si pozor na to, abyste porozuměli všem povinnostem, které vám ze smluvního vztahu budou vyplývat. Pokud něčemu nerozumíte, jednoduše se zeptejte.

6. Splácíme několik úvěrů a nevýhodně

Někteří nad půjčkou pouze uvažují, jiní zase splácejí i několik úvěrů najednou. Vedle standardních úvěrů v bance mají totiž i velmi nevýhodné půjčky ze splátkových společností. Řešením je v takové situaci spojit více úvěrů do jednoho, čímž můžete ušetřit na poplatcích za splácení několika úvěrů, také na pojištění těchto úvěrů a zároveň si můžete snížit výši své měsíční splátky nebo zkrátit splatnost úvěru.

7. Přestaneme splácet úvěr a nekomunikujeme s bankou

Není asi nic horšího, než pokud z jakýchkoli důvodů nejste schopni splácet svůj úvěr a proto přestanete komunikovat s bankou. Bance záleží na tom, aby byl úvěr splácen v pořádku a včas, proto je v jejím zájmu dohodnout se na co nejvhodnějším řešení problému. Může vám například vyjít vstříc odkladem splátek, konsolidací pohledávek či odpuštěním části dluhu. Pokud jste od banky dostali upomínku, tak si můžete být jisti, že čekají na vaši odezvu. Včasnou komunikací s bankou dokážete předejít spoustě komplikací a často vyřešit krátkodobý problém se splácením úvěru rychle a k oboustranné spokojenosti. Někdy stačí jednoduše vytočit číslo Infolinky a banka už zařídí vše potřebné.

8. PIN ke kartě nosíme v peněžence nebo přímo u karty

Někteří hazardéři si PIN napíšou na papírek a dají ho k platební kartě, nebo si ho s výrazným označením necháváme v peněžence spolu. Zloději mají v takovém případě o jednu starost méně a odborníci lomí rukama. Nejlepší opravdu je si PIN zapamatovat a doklad, na kterém byl uveden, zničit. Bankou vygenerovaný PIN si můžete velmi jednoduše přímo přes bankomat změnit na takový, který vám bude vyhovovat. PIN byste zároveň neměli nikdy zveřejňovat a prozradit ani svým blízkým, obchodníkům, finanční instituci či dokonce policii.

9. Hotovost vyjmeme z bankomatu, následně jí platíme v obchodě

Stále častěji samozřejmě platíme v obchodech kartami a peníze z bankomatů vybíráme méně často, přesto si mnozí nadále vybírají z bankomatu hotovost za poplatek a následně ji používají na nákupy i tam, kde se dá zaplatit kartou. Pokud výběr potřebné částky peněz uskutečníme v bankomatu jiné banky, necháme v něm navíc poplatek podstatně vyšší. A i když už dnes banky nabízejí řadu výběrů hotovosti zdarma, platba kartou je vždy výhodnější. Je to nejen bezpečnější, ale i pohodlnější. Pokud hotovost skutečně potřebujete snažte se ji alespoň vybrat z bankomatu banky, kterou využíváte.

10. Nevyužíváme dostatečně internetbanking

Pomocí této služby můžete disponovat se svým účtem kdykoliv a z kteréhokoliv místa na světě. Kromě standardních úkonů, jako je příkaz k úhradě, trvalý příkaz či inkasa, za které byste u bankovní přepážky platili, můžete provádět různé změny a žádosti týkající se vašeho účtu. Dokážete například jednoduše požádat o vydání nové platební karty, o změny k této kartě, podat reklamaci, založit si termínovaný vklad či dokonce investovat do podílových fondů. Šetříte tak nejen peníze ale i čas.

Související

Více souvisejících

banky bankovní poplatky peníze

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

Kuleba řekl, kdy by Ukrajina mohla začít jednat o míru s Ruskem

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který proběhne v polovině června. Hostit ho má Švýcarsko, delegace z Moskvy se nezúčastní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy