Rakouská OMV bude pokračovat v dovozu ruského plynu

Podle generálního ředitele rakouské energetické společnosti OMV Alfreda Sterna společnost neplánuje ukončit dlouhodobou smlouvu o dodávkách s ruským Gazpromem, která byla podepsána v roce 2018 a platí až do roku 2040. Tuto informaci Stern sdělil listu Financial Times.

"Dokud bude Gazprom dodávat . . . budeme i nadále odebírat tato množství od Gazpromu,“ řekl Stern.

OMV se stará svým zásobováním asi o 30 % rakouského trhu s plynem a jejím největším akcionářem je rakouská vláda, která zastává neutrální politiku.

Rakouská energetická společnost je také jedním z pěti západních finančních partnerů podporujících projekt Nord Stream 2 společnosti Gazprom, který má hodnotu 11 miliard eur. Projekt byl dokončen jen několik dní před ruskou invazí na Ukrajinu, která začala 24. února 2022.

V červnu 2022 zavedla EU zákaz dovozu ruské ropy, ale plyn takovým sankcím nepodléhá.

O sankcích na dovoz plynu jednala EU, ale zatím nedošlo ke shodě.

Německo a Česká republika snížily dovoz ruského plynu na nulu, ale Rakousko svou závislost na ruském plynu dosud jak nesnížilo, tak už vůbec neukončilo.

Související

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Více souvisejících

OMV Rakousko Rusko plyn válka na Ukrajině

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy