Necháme Řecko zkrachovat, zvažují politici

New York - Jednání Řecka s mezinárodními věřiteli nevykazuje žádný pokrok. Někteří evropští politici proto podle amerického The Wall Street Journal již uvažují, zda Atény mohou zkrachovat, ale zároveň zůstat v eurozóně.

Řecko musí 30. června splatit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,54 miliardy eur (42 miliard Kč). Pokud tak neučiní, vydá MMF stupňující se řadu varování, jejichž výsledkem bude, že Řecko bude odstřiženo od další peněz MMF.

Pokud se věřitelé s Řeckem do tohoto termínu nedohodnou, skončí také platnost záchranného programu pro Řecko. Pak je otázka, zda Evropská centrální banka odřízne řecké banky od přístupu k penězům z jejího programu nouzového financování (ELA), který je nyní pro řecké finanční ústavy jediným zdrojem peněžní likvidity.

Rozhodnutí ECB bude částečně založeno na tom, zda promeškanou splátku MMF definují ratingové společnosti jako platební neschopnost, soudí WSJ. To není jisté vzhledem k tomu, že fond je prioritní věřitel, tedy takový, jehož závazky musí být v případě bankrotu přednostně splacené, a nevlastní žádné obchodovatelné cenné papíry vydané Řeckem. ECB proto nemusí okamžitě zastavit financování řeckých bank, i když další půjčování bankám může být rizikové.

ECB každý týden rozhoduje, zda umožní řecké centrální bance zvýšit strop úvěrů z ELA, které pak může poskytnout řeckým bankám. Pokud však budou dvě třetiny rady guvernérů ECB proti, mohou rozhodnutí o prodloužení poskytování úvěrů z ELA pro řecké banky zablokovat.

Ještě do konce června, pokud nebude v dohledu kompromisní dohoda, může být Řecko a zbytek eurozóny v pokušení zavést v Řecku kontrolu kapitálu, aby se zabránilo jeho odlivu ze země.

Vypršení platnosti dohody o záchranném programu a prodlení se splácením MMF může také způsobit, že ECB usoudí, že bankrot je čím dál tím pravděpodobnější. ECB pak pravděpodobně bude chtít vyšší záruky za půjčky z ELA. Tyto záruky tvoří řecké státní dluhopisy. Konec platnosti smlouvy také zvyšuje riziko, že by ECB mohla dospět k závěru, že řecké banky nejsou solventní. ECB může poskytovat úvěry pouze solventním bankám výměnou za způsobilé záruky.

Související

Více souvisejících

Řecko

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy