Peking chce měnovou válku? MMF a ECB uklidňují světové trhy

Frankfurt/Washington - Na světových finančních trzích panuje mimořádná nervozita, přesto by Evropská centrální banka (ECB) měla udržovat stabilní měnovou politiku, říká člen vedení ECB Benoit Coeuré. Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) Čína zatím úspěšně zvládá přechod domácí ekonomiky k pomalejšímu, ale stabilnějšímu růstu.

ECB v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka tak do finančního systému měsíčně pumpuje kolem 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu Kč). Program podle ECB plní svůj účel, vzhledem k pomalému hospodářskému růstu a výkyvům na finančních trzích se však objevily spekulace o jeho možném rozšíření.

Ve čtvrtek ECB zveřejnila zápis z červencového zasedání, podle kterého by vrtkavost finančních trhů v Číně mohla mít na křehké hospodářské oživení v eurozóně větší dopady, než se dosud předpokládalo.

Coeuré v rozhovoru s německým listem Börsen-Zeitung nicméně prohlásil, že ECB nyní musí zachovat klid. Upozornil, že se zatím neobjevily žádné známky zásadní změny ekonomické situace vyžadující úpravu měnové politiky.

MMF potvrdil prognózu, podle které by mělo tempo růstu hrubého domácího produktu Číny v letošním roce zpomalit na 6,8 procenta z loňských 7,4 procenta. Napřesrok počítá s dalším zvolněním růstu na 6,3 procenta.

Psali jsme: Jen sprosté hovado to ignoruje. Je to pokrytectví, zlobí se politik  

Fond ve výroční zprávě opět pochválil rozhodnutí Číny poskytnout tržním silám významnější roli při tvorbě kurzu domácí měny. Čína v úterý znepokojila světové finanční trhy, když devalvovala čínský jüan o téměř dvě procenta, což byla největší denní změna oficiálního kurzu za posledních deset let.

Čína tvrdí, že se devalvací nechtěla vzepřít tržním silám, ale naopak přizpůsobit kurz jüanu situaci na trhu. Devalvace nicméně vyvolala obavy z eskalace měnové války a vedla k obviněním, že Peking se prostřednictvím slabší měny snaží poskytnout nepoctivou výhodu čínským exportérům.

Čína devalvaci prezentuje jako tržně orientovanou reformu. Do úterý byl střední kurz jüanu, od kterého se může tržní kurz každý den odchýlit o maximálně dvě procenta, zcela v rukou centrální banky. Nyní se však při jeho stanovování zohledňuje vývoj na devizovém trhu v předchozím dnu.

Tato změna by podle MMF mohla Čínu přivést blízko k volně pohyblivému měnovému kurzu. Šéf čínské mise fondu Markus Rodlauer uvedl, že kurz jüanu by se nyní teoreticky mohl pohybovat až o deset procent týdně a nacházet se blízko tržní úrovně. Čínské úřady sice podle Rodlauera pravděpodobně budou na devizovém trhu dál intervenovat, jejich nový přístup však "vytváří základy pro větší flexibilitu".

Související

Americký prezident Joe Biden.

Američanům se děje přesně to, co si nepřáli. Jde o vliv v Asii

Spojeným státům se nedaří uplatnit svůj vliv v Asii. Po dlouhou dobu se Američané snažili přenést svou pozornost z Blízkého východu, administrativy jednotlivých prezidentů ale jednaly nekoherentně a Washington to stálo důležité mocenské postavení. Čína je teď na vzestupu a USA s tím nemohou moc dělat. 

Více souvisejících

Čína ecb Mezinárodní měnový fond (MMF IMF)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

před 3 hodinami

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Tragická nehoda autobusu a vlaku na Slovensku: Dopravce se zastal strojvedoucího

Slovenský železniční dopravce ZSSK se zastal strojvedoucího vlaku, který ve čtvrtek smetl autobus u Nových Zámků. Firma vyloučila jeho pochybení, podle mluvčího spolupracuje s vyšetřovacími orgány na objasnění příčin tragické události. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 5 hodinami

Pavel Žáček, český novinář, historik, státní úředník a politik, v letech 1989–1991 šéfredaktor časopisu Studentské listy, 1998 první náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, 2001–2003 člen Rady České televize, 2007–2010 zmocněnec vlády ČR, zakladatel a první ředitel ÚSTR a Archivu bezpečnostních složek, od října 2017 poslanec Poslanecké sněmovny PČR, zvolen jako nestraník za ODS.

Budování vládní politiky paměti je nebezpečná cesta

Pod Úřadem vlády ČR má v brzké době vzniknout Rada vlády pro paměťovou agendu. Dvacetičlenný poradní orgán složený z politiků, veřejně činných osob i odborníků má mimo jiné definovat „koncepční přístup“ k historické paměti v České republice a promlouvat do rozdělování financí na projekty, které mají bránit „hybridnímu a revizionistickému zneužívání historie“. Za touto nekonkrétní, avšak záměrně vyhrocenou frází se skrývá snaha posílit závislost výkladu moderních českých dějin na pohledu aktuálně vládnoucí politické garnitury. V praxi se vytváří nebezpečný nástroj, který se nakonec může obrátit i proti záměrům jeho současných iniciátorů.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

"Jsme totálně v..." Demokraté řeší po předvolební debatě nahrazení Bidena, sponzoři neskrývají frustraci

První předvolební debata mezi prezidentem USA Joem Bidenem, demokratickým kandidátem, a jeho republikánským předchůdcem Donaldem Trumpem oživila úvahy o možnosti výměny Bidena jako kandidáta. Někteří dárci a sponzoři demokratů začali po debatě zvažovat záložní plány a volají po jeho nahrazení, stejně jako členové strany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy