Totální lži a útok na Panamu. Firma Mossack Fonseca rázně odmítá obvinění

Madrid/Panama - Podle informací světových médií firma Mossack Fonseca se sídlem v Panamě pomáhala klientům co nejefektivněji legalizovat zisky z nezákonné činnosti. Společnost se nařčení brání.

Společnost se hájí, že za 39 let své existence, během níž založila přes 240.000 společností, nikdy nebyla obviněna z kriminální činnosti. "Jako právnická firma se omezujeme na zakládání společností, a ne na jejich řízení, nejsme zodpovědní za to, co ta firma dělá," hájil se v panamské televizi spoluzakladatel firmy Ramón Fonseca, který byl do minulého měsíce i členem vlády současného prezidenta.

Z funkce odstoupil poté, co bylo jeho jméno veřejně spojeno s brazilským korupčním skandálem kolem státní firmy Petrobras, který v posledních měsících hýbe brazilskou politickou scénou.

Podle Fonseky je kauza s uniklými dokumenty "útokem proti Panamě", protože prý některé země špatně nesou, že je Panama přitažlivá pro podnikání. Označil také za "totální lež" obvinění, že majetní lidé využívají Panamu pro skrývání svých příjmů.

"Bankovní účty nejsou zde a majetky jsou v jiných částech světa," řekl Fonseca, jehož firma prý tuší, kdo materiály z podniku vynesl, ale nemá pro to důkazy.

Psali jsme:
V Panama Papers figurují také Putinovi přátelé. Pokus o diskreditaci, reaguje Kreml
 

Podle vysokého úředníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Pascala Saint-Amanse tato kauza vyústí v silný politický a obchodní tlak na Panamu, aby již nebyla daňovým rájem. Podle něj už firmy nebudou chtít zůstat v zemi, která "vítá podvodníky a aktéry praní špinavých peněz".

Zakládání offshoreových společností, či působení politiků v jejich vedeních samo o sobě není ilegální. Záleží na legislativě dané země, jak na věc pohlíží. Politici například mohli porušit zákon, když nepravdivě informovali o svém majetku. Zakládání offshoreových firem v takzvaných daňových rájích se využívá ke snížení daňové zátěže, což někde může být také nezákonné.

Související

Sídlo Deutsche Bank

Razie v Deutsche Bank pokračuje i dnes, hodnota akcií klesá

Policejní razie v největší německé bance Deutsche Bank dnes kvůli značnému objemu dokumentů pokračuje. Oznámila to mluvčí frankfurtské prokuratury. Úřad později potvrdil, že prohledávány jsou kanceláře nejvyššího managementu. Kriminální policie, prokuratura a daňová inspekce začaly už ve čtvrtek prohledávat šest poboček banky ve Frankfurtu nad Mohanem kvůli obviněním z praní špinavých peněz spojeným s takzvanými Panamskými dokumenty.
Sídlo Deutsche Bank

Policisté vtrhli do poboček Deutsche Bank. Instituce "vyprala" 311 milionů eur?

Šest poboček největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem a okolí dnes prohledávalo na 170 členů kriminální policie, prokuratury a daňové inspekce. Hledali důkazy o praní špinavých peněz, oznámila kancelář státního zástupce. Vyšetřovatelé zkoumají činnost dvou zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz.

Více souvisejících

Panama Papers panama Daně

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 53 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy