Čínská společnost CEFC jedná o koupi podílu v ruské Rosněfti

Hongkong/Peking - Čínská společnost CEFC China Energy jedná o koupi podílu v ruské státní ropné společnosti Rosněfť. Uvedla to agentura Reuters.

 Jak velký podíl Číňané ve firmě navázané na Kreml chtějí, zatím není jasné. CEFC v posledních letech koupila podíly i v mnoha firmách v České republice.

Zdroje uvedly, že od července už se šéfové obou firem dvakrát setkali. Rosněfť prý nabídne čínské straně podíl ve svém maloobchodním byznysu, který zahrnuje téměř 3000 čerpacích stanic, asi 150 zásobníků ropy a více než 1000 benzinových cisteren.

Rusko vystřídalo Saúdskou Arábii jako největší dodavatel ropy na čínský trh a Rosněfť je zdaleka největší a nejvlivnější ropná společnost z Ruska se silnými vazbami na Kreml. Ruská vláda prostřednictvím firmy Rosněftěgaz drží 50 procent Rosněfti.

CEFC byla původně jen menším obchodníkem s ropou, vznikl z ní ale rozsáhlý konglomerát, který se vedle energetiky věnuje i dalším odvětvím. V ropném sektoru má několik aktivit i v zahraničí, například rafinerii v Rumunsku, patří jí síť čerpacích stanic ve Španělsku, Francii a Rumunsku a má podíl v ropném poli v Čadu. Přístup k rezervám a rafineriím Rosněfti by podpořil její ambice stát se významným mezinárodním obchodníkem s energií a konkurovat společnostem jako je Glencore.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína firmy Rosněfť ropa

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy