Válka s USA na ropném trhu by byla drahá, připustil šéf ruského fondu

Rusko by na trzích ropy nemělo rozpoutat cenovou válku se Spojenými státy, mělo by se držet dohody o omezení těžby, i kdyby to znamenalo, že ve střednědobém horizontu ztratí podíl na trhu. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to podle agentury Reuters prohlásil šéf ruského fondu přímých investic Kirill Dmitrijev, jeden z hlavních ruských architektů první těžební dohody s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Rusko a OPEC dodržují těžební škrty od roku 2017 s cílem zvýšit ceny ropy na světovém trhu. Zatímco před dohodou se ceny pohybovaly pod 30 dolary za barel, poté se ceny vyšplhaly na 60 až 85 dolarů.

"Má-li se těžba ropy z břidlic v USA snížit, barel ropy by musel stát 40 a méně dolarů, a to není pro ruskou ekonomiku zdravé," prohlásil Dmitrijev.

Dohoda o omezování produkce ropy Rusku podle něho přinesla další příjmy ve výši 110 miliard dolarů (téměř 2,5 bilionu Kč). Vyšší ceny ropy však pomohou také Spojeným státům, které se dohody neúčastní. Těžba v USA letěla nahoru a země předstihla Rusko a Saúdskou Arábii a stala se světovou jedničkou. Letos se americká produkce zřejmě dále zvýší.

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje letos navštívit Saúdskou Arábii, aby projednal další posílení spolupráce.

Začátkem prosince se OPEC se svými spojenci opět domluvila na snížení dodávek ropy na trh, a to o 1,2 milionu barelů denně z říjnové úrovně. Dohoda vstoupila v platnost začátkem ledna. Samotný OPEC by měl podle ní snížit těžbu o 800.000 barelů denně a jeho spojenci, mezi které patří například Rusko, o dalších 400.000 barelů denně.

Na dohodě se podílí také Ázerbájdžán, jeden z největších bývalých sovětských producentů ropy. Jak nedávno uvedl jeho prezident Ilham Alijev, pokud bude platnost dohody prodloužena ze stávajících šesti měsíců na celý rok, ceny by se měly udržet v rozmezí 60 až 70 dolarů za barel.

Související

Dmytro Kuleba

Kuleba v Davosu pojmenoval ukrajinskou prioritu pro letošní rok

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba zopakoval slova prezidenta Volodymyra Zelenského, že letošním hlavním cílem jejich země je získání kontroly nad svým vzdušným prostorem. Kuleba ve středu vystoupil na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu, informují o tom zahraniční agentury. 
Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Von der Leyenová orodovala v Davosu za pokračování pomoci Ukrajině

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala mezinárodní společenství k pokračování podpory Ukrajiny, která čeká na další americké zbraně i nový balíček pomoci od EU. Předsedkyně EK to uvedla během úterního vystoupení na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském Davosu. 

Více souvisejících

Světové ekonomické forum ropa Rusko USA (Spojené státy americké) opec Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy