Disney převzal zábavní aktivity 21st Century Fox, dohoda bude mít i negativní dopady

Americký zábavní gigant Walt Disney dokončil převzetí zábavních aktivit společnosti 21st Century Fox za 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu Kč). Dohoda pravděpodobně přinese velké změny v mediálním prostředí. Mimo jiné dláždí firmě Disney cestu k vytvoření streamovacích služeb Disney Plus, které chce představit ještě letos. Povede však zřejmě také k propouštění tisíců zaměstnanců, mimo jiné by rušení míst mohlo zasáhnout produkci filmů, uvedla agentura AP.

Koupí studií, která stojí za seriálem Simpsonovi nebo filmem X-Men, chce Disney přilákat pozornost diváků, a také další peníze, a lépe konkurovat technologickým firmám, jako Amazon a Netflix.

Společnost Disney potřebuje zajímavé televizní zábavní pořady a filmy, aby přesvědčila diváky, že si mají předplatit další placené streamovací služby.

Disney’s Acquisition of 21st Century Fox Will Bring an Unprecedented Collection of Content and Talent to Consumers Around the World: https://t.co/QrInKEHwGc pic.twitter.com/HB3JGNMQEt

— Walt Disney Company (@WaltDisneyCo) 19. března 2019

Disney rovněž získá vyšší kontrolu nad televizními zábavními pořady a filmy od začátku až do konce. Tedy od tvorby programů po jejich distribuci prostřednictvím televize, kin, streamovacích služeb a dalšími způsoby. Disney rovněž bude mít přístup k cenným údajům o zákaznících a jejich zvycích při sledování zábavy, což pak může využít při prodeji reklamy.

Disney si převzetím aktivit Foxu upevní pozici největší nezávislé mediální společnosti na světě. Firma již v minulosti koupila například výrobce animovaných filmů Pixar Animation Studios, filmovou a nakladatelskou společnost Marvel Entertainment či filmové studio Lucasfilm.

Walt Disney vlastní studia ABC, ESPN, Pixar, Marvel nebo producenta Hvězdných válek Lucasfilm a řadu zábavních parků. S Foxem získá divizi televizních stanic FX Networks, National Geographic či podíl Fox ve streamovací službě Hulu. Součástí akvizice nejsou stanice Fox News, Fox Sport a Fox Broadcasting.

Související

Více souvisejících

studio Disney 21st Century Fox Ekonomika Netflix USA (Spojené státy americké) filmy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy