Írán a Irák se dohodly na společném rozvoji dvou ropných polí

Írán a Irák dospěly k dohodě o rozvíjení dvou ropných polí na hranici obou států. Ujednání se týká ropné oblasti Naft Šahr a Chorramšahr, informoval dnes íránský ministr ropného průmyslu Bídžan Zangáne na webu svého ministerstva.

Jeho zpráva neposkytuje žádné podrobnosti ohledně toho, co je do dohody zahrnuto, jak vysoké budou investice nebo jaký časový rámec se pro daný projekt předpokládá, konstatovala agentura Reuters.

Energetiky obou zemí už mají těsné vazby a Irák se výrazně spoléhá na plyn z Íránu pro provoz svých elektráren.

Vzhledem k nedostatečnému rozvoji v petrochemickém a plynárenském průmyslu v Iráku se otevírá široká perspektiva pro spolupráci mezi oběma zeměmi, řekl ministr Zangáne.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbánovo Maďarsko nadále těží z levné ruské ropy. Dohody porušuje i Bratislava

Maďarsko postupně ztrácí výhody, které mělo díky ujednané výjimce na dovoz ruské ropy z počátku invaze Moskvy proti Ukrajině. Za spolupráci s Ruskem čelí velkém tlaku Evropské unie. Jeden ze členských států dokonce ochotně nabídl pomoc, Budapešť ji ale odmítla. Naopak tvrdí, že kvůli blokaci ruské ropy nebudou „schopni nakrmit zemi“. 

Více souvisejících

ropa Írán Irák Ekonomika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 34 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy