Rozhovory USA-Čína v bodě zlomu: O obchodní dohodě se rozhodne do dvou týdnů

Americký ministr financí Steven Mnuchin a další vyjednavači obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou by měli již tento nebo příští týden vědět, zda se podaří dohodu dokončit, či zda je čas ukončit jednání bez dohody. Mnuchin a americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer dnes odlétají do Pekingu k dalšímu kolu jednání, které má ukončit rok trvající obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomika světa, a čínský tým by měl přiletět do USA k dalšímu jednání příští týden, uvedla agentura AP.

"Doufáme, že při příštích dvou kolech (jednání) v Číně a ve Washingtonu se ocitneme v bodě, kdy budeme moci prezidentovi oznámit, že buď máme dohodu, nebo že ji nemáme," řekl Mnuchin v rozhovoru s Fox Business Network. Dodal, že obě strany si přejí, aby se rozhodlo, zda budou schopny dohodu dokončit, nebo od ní odstoupí.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa obvinila Peking, že krade technologie a nutí zahraniční firmy působící v Číně předávat svá obchodní tajemství. Čína chce, aby se její firmy staly světovými lídry v oblasti vyspělého průmyslu, jako je robotika a umělá inteligence.

#US - #China #trade talks are in the 'final laps,' Treasury Secretary #Mnuchin says https://t.co/s628A48A0W pic.twitter.com/5QUz77nGZA

— Ben Jones (@benjones1k) 29. dubna 2019

Trump také kritizuje obrovský obchodní deficit, který mají Spojené státy s Čínou. Zavedl proto cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 250 miliard USD (5,7 bilionu Kč). Peking odpověděl odvetnými cly na dovoz zboží z USA, jehož hodnota dosahuje 110 miliard USD.

Mnuchin uvedl, že v rámci dřívějších kol jednání učinily obě strany velký pokrok. Stále však mají hodně práce před sebou.

Vyjednavači stále jednají o tom, jak zajistit, že Peking bude plnit své závazky, ale také o tom, zda Trumpova vláda ponechá v platnosti cla na čínský dovoz. Mnuchin dodal, že mechanismus vymáhání stanovených pravidel potřebuje ještě trochu doladit.

Úředníci z USA i podnikatelé upozorňují, že Čína v minulosti nedodržela sliby týkající se obchodních praktik.

Trump také chce, aby Peking souhlasil s vyšším dovozem z USA. Kritici se však obávají, že případná dohoda může být na úkor ostatních zemí, které obchodují s Čínou, nebo že by společnosti z USA mohly získat prioritní přístup do Číny, což by mohlo snížit důležitost Světové obchodní organizace (WTO), jejímž cílem je prosazovat pravidla volného obchodu pro každého.

Související

Izrael

Další muslimská země navázala vztahy s Izraelem. Súdán podepsal "Abrahámovu dohodu"

Súdán dnes ohlásil, že podepsal dohodu o uznání Izraele a navázání diplomatických vztahů s tímto státem. Smlouva byla podepsána za přítomnosti amerického ministra financí Stevena Mnuchina, který dnes přicestoval do Súdánu na oficiální návštěvu, napsala agentura AP. S představiteli africké země Mnuchin jednal také o investicích a ekonomické pomoci.

Více souvisejících

Steven Mnuchin USA (Spojené státy americké) Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy