Ceny potravin jsou opět na vzestupu a ohrožují miliony lidí

Washington - Světové ceny potravin od loňského prosince do letošního března vzrostly podle Světové banky (SB) o osm procent. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Zvyšování globálních cen potravin podle Světové banky nejvíce podpořily rostoucí ceny ropy, silná poptávka v Asii a horší klimatické podmínky v části Evropy, Jižní Ameriky a Spojených států amerických.Zatímco v období od prosince do března letošního roku index cen potravin vzrostl o zhruba osm procent, zatímco v předchozích čtyřech měsících naopak index klesl. I po posledním zvýšení ceny potravin zůstávají podle SB o jedno procento nižší než před rokem a o šest procent nižší než v únoru loňského roku, kdy dosáhly historického maxima."Po čtyřech měsících po sobě jdoucího poklesu cen, jsou ceny potravin opět na vzestupu a ohrožují potravinovou bezpečnost milionů lidí," uvedl ve svém prohlášení viceprezident Světové banky Otaviano Canuto.Během čtyř měsíců do března se zvyšovaly ceny všech základních potravin vyjma rýže, přičemž za poklesem její ceny jsou zejména vysoké zásoby a částečně i značná konkurence mezi vývozci.Pokud letošní produkce potravin nebude tak vysoká, jak se očekává, ceny budou zřejmě pokračovat v růstu. V tom případě bude potřeba podle Světové banky vývoj bedlivě sledovat.Světová banka dodala, že je těžké předpovědět, zda nárůst cen v letošním roce povede k nové globální potravinové krizi, protože neexistuje žádný mechanismus pro identifikaci jejího nástupu.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé ceny potravin

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 24 minutami

před 35 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy