Češi v zahraničí utráceli mnohem více než loni

Praha - Ve srovnání s loňským létem utratili Češi v zahraničí během letošních prázdnin podstatně více. Prostřednictvím svých statistik o tom v pondělí informovala Era a Poštovní spořitelna a ČSOB.

Klienti ČSOB a Ery provedli během letošního léta téměř 800 tisíc zahraničních transakcí v celkovém objemu přesahujícím 1,1 miliardy korun. Nejvíce jich uskutečnili v Chorvatsku (téměř 110 tisíc). Nejvíce peněz však klienti utratili v Itálii (více než 125 milionů korun). Mezi země s největším objemem i počtem transakcí dále patřily Německo, Polsko a Slovensko.

"V meziročním srovnání s loňským létem se objem zahraničních transakcí v letošním roce zvýšil o více než polovinu. Z hlediska počtu transakcí šlo dokonce o nárůst ve výši 71,4 procenta. Z bankomatů v zahraničí si naši klienti vybrali téměř 740 milionů korun. Nejvíce lidé vybírali na Slovensku, v Německu a v Chorvatsku," říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Poštovní spořitelny.

Mezi nejoblíbenější prázdninové destinace patřilo již tradičně Chorvatsko. V období červen až srpen 2012 zde klienti ČSOB a Ery zaplatili kartou přes 106 milionů korun, zatímco ve stejném období loňského roku se jednalo o částku 19,9 milionu korun. "Za tímto významným vzestupem stojí mimo jiné fakt, že si lidé stále více zvykají využívat svou platební kartu i k platbám u zahraničních obchodníků a nenosí u sebe velké množství v hotovosti," dodává Demjanovič.

Z pohledu výběrů z bankomatu mimo Českou republiku se nejvíce peněz stejně jako v loňském roce vybralo na Slovensku. Během loňského léta si klienti ČSOB a Ery vybrali ze slovenských bankomatů více než 160 milionů korun, v letošním roce to bylo ještě o 34 milionů více.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená Česká republika

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 34 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy