Akcie Boeingu padají. Pro firmu nemohlo přijít zřícení letadla v Číně v horší dobu

Akcie amerického výrobce letadel Boeing se dnes během obchodování před otevřením burzy citelně propadají, o 6,8 procenta.

Děje se tak v důsledku zřícení letadla tohoto výrobce v Číně. Na palubě stroje společnosti China Eastern bylo více než 130 lidí. Jedná se o letadlo typu 737-800 NG (New Generation). Výroba tohoto modelu skončila v roce 2019, poslední kus byl dodán začátkem roku 2020. Na sérii navazuje řada 737 MAX. Právě „Maxy“ zaznamenaly v krátkém časovém sledu dvě fatální nehody v letech 2018 a 2019, pročež po druhé z nich došlo k časově nejdelšímu odstavení konkrétního typu letadla v dějinách letectví.

V Číně se „Maxy“ do komerčního provozu dosud nevrátily. Dnešní tragická nehoda tak přichází pro Boeing v nejhorší možnou dobu. Neboť společnost se zrovna připravuje pro znovuuvedení „Maxů“ do provozu právě v Číně.

Tragédie představuje první fatální nehodu stroje aerolinky China Eastern od roku 2004. Tehdy pád jejího letadla ve Vnitřním Mongolsku usmrtil 53 lidí na palubě a dva na zemi. Akcie aerolinky se v reakci na havárii dnes na burze v Hong Kongu propadly o 6,5 procenta.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 

Více souvisejících

boeing China Airlines

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 54 minutami

před 54 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy