Automobilce Toyota klesl zisk o 86 procent, oživení ekonomiky v nedohlednu

Automobilce Toyota Motor klesl za čtvrté finanční čtvrtletí meziročně čistý zisk o 86 procent na 63,1 miliardy jenů (14,9 miliardy Kč). Největší výrobce aut v Japonsku dnes také uvedl, že kvůli dopadům pandemie na poptávku čeká v nynějším finančním roce snížení provozního zisku bezmála o 80 procent. Finanční rok v Japonsku končí v březnu.

Odbyt Toyoty za uplynulý finanční rok zaostal za původním odhadem 10,73 milionu a dosáhl 10,46 milionu aut. V tomto finančním roce firma čeká pokles na 8,9 milionu, což by bylo nejméně za devět let.

Konsolidovaný čistý zisk meziročně vzrostl o 10,3 procenta na 2,08 bilionu jenů. Jde o první růst za dva roky. Tržby Toyotě klesly o jedno procento na 29,93 bilionu jenů. O jedno procento se jí též snížil provozní zisk, a to na 2,44 bilionu jenů.

V tomto finančním roce čeká automobilka pokles odbytu o 14,9 procenta. Toyota odhaduje, že jí klesne provozní zisk zhruba na pětinu, konkrétně na 500 miliard jenů.

Japonská automobilka musela kvůli karanténním opatřením dočasně zastavit provozy v Číně, Spojených státech, Japonsku i v Evropě. Má za to, že jí celoroční tržby klesnou o 19,8 procent na 24 bilionů jenů. Za uplynulý finanční rok jí tržby klesly poprvé za tři roky.

Odhad vychází z předpokladu, že poptávka dosáhla nejnižších hodnot v dubnu a postupně se do konce letošního roku dostane na loňskou úroveň, uvedl na tiskové konferenci finanční ředitel Kenta Kon. "Stále nedokážeme s jistotou určit, kdy nastane oživení," dodal.

Výrobní závody Toyoty ve Spojených státech a v Evropě po více než měsíční odstávce znovu postupně zahajují provoz. Továrny v Číně podle Kona provoz obnovily v březnu a dubnu rychleji, než se čekalo.

Související

Více souvisejících

Toyota prodej aut automobilový průmysl Japonsko

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy