Bary v USA trestají Rusko. Místo ruské vodky nabízejí ukrajinskou

Některé bary a obchody s alkoholem v USA našly vlastní způsob, jak potrestat Rusko za invazi na Ukrajinu. Stahují ze své nabídky ruskou vodku a místo ní propagují ukrajinské značky, píše agentura AP.

"Včera ráno jsem se probudil a viděl jsem, že Rusko napadlo Ukrajinu. Člověk si říká, co může dělat," řekl majitel Bob's Baru v Michiganu Bob Quay. "USA obvykle zavádějí sankce. Pomyslel jsem si, že bych také zavedl sankce," dodal. Odstranil proto ze svých regálů známou ruskou značku Stolichnaya (Stoličnaja) a začal propagovat ukrajinský Vektor. "Máme nad ní nápis: Podpořte Ukrajinu," dodává. Quay oznámil své rozhodnutí na facebooku a říká, že od té doby k němu začali chodit lidé, kteří tam předtím nebyli.

Podobně obchod s alkoholem Southern Spirit v Jižní Karolíně po stažení ruských značek z regálů zažívá prudký růst díky ukrajinské vodce Kozak. Podle manažera obchodu se prodává mnohem lépe, než čekali.

Sorry @Stoli lovers. No more. ???? pic.twitter.com/5y2TWP8feK

— Magic Mountain (@SkiMagicVT) February 24, 2022

Lyžařské středisko Magic Mountain ve Vermontu zveřejnilo na twitteru video, ve kterém zaměstnanec vylévá vodku Stolichnaya do odpadu a říká: "Je nám líto, ale ruské výrobky zde neprodáváme."

Do boje proti ruské vodce se zapojili i guvernéři států Ohio a New Hampshire. Guvernér Ohia Mike DeWine nařídil ministerstvu obchodu státu, aby přerušilo nákup a prodej jediné ruské vodky prodávané ve státě, kterou je Russian Standard. Guvernér státu New Hampshire Chris Sununu podepsal nařízení, podle kterého musí státní prodejny alkoholu stáhnou z prodeje ruské výrobky a značky.

V Kanadě vládní organizace Liquor Control Board of Ontario (LCBO), která má na starosti prodej a distribuci alkoholických nápojů v provincii Ontario, oznámila, že ze své nabídky stáhne všechny produkty vyrobené v Rusku, a to ze všech 679 obchodů v provincii. Slíbila také, že přijme zpět všechny ruské výrobky a prohlásila, že stojí za Ukrajinou a jejími obyvateli a ukrajinskou kanadskou komunitou v Ontariu.

Bob Quay z Michiganu dodal, že možná už nikdy nebude prodávat ruské výroby. A učinil i další krok, objednal si ukrajinskou vlajku, kterou chce vyvěsit příští týden.

Agentura AP upozornila, že značku vodky Stolichnaya vlastní podnikatel ruského původu Jurij Šefler a ve skutečnosti ji firma Stoli Group vyrábí v Lotyšsku. Na svých internetových stránkách Stoli uvádí, že stojí za mírem v Evropě a vyjádřila solidaritu s Ukrajinci.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Rusko USA (Spojené státy americké) Alkohol

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy