Biden bude víc předvídatelný. Americké firmy ho vyzvaly ke sjednocení společnosti

Šéfové amerických podniků čekají od nově zvoleného prezidenta Joea Bidena zejména větší předvídatelnost, méně překvapivých rozhodnutí a celkově tradičnější vztahy s Bílým domem. Chtějí také, aby se Biden hned na začátku zaměřil na boj s pandemií způsobenou šířením nového koronaviru. Napsal to ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Mnoho ředitelů vidí Bidena v otázkách byznysu jako centristu a v dalších čtyřech letech očekávají klidnější, veřejně méně turbulentní vztahy. A to i přesto, že s administrativou nebudou vždy souhlasit. To bude zřejmě hlavní změna proti minulým čtyřem letům, kdy šéfové firem dostali od vlády téměř vše, o co si řekli.

"Bude to snazší, protože to bude větší stabilita," myslí si šéf společnosti UGN Peter Anthony. Jeho firma sídlí u Chicaga, dodává automobilové díly a má asi 2200 zaměstnanců. "Šéfové podniků budou vědět, co mohou očekávat, až se s ním potkají. Když znáte pravidla hry, můžete hrát," dodal.

Ředitelé amerických firem si také myslí, že jizvy, které u veřejnosti zanechají letošní prezidentské volby, se budou nějaký čas hojit. Kontroverzní souboj, který završily náročné dny čekání na výsledek, přiměl část podnikových lídrů, aby vyzvali Bidena ke sjednocení země.

"Jedním z prvních úkolů pro nového prezidenta bude, aby změnil náladu, kterou teď podle mě charakterizuje strach, obavy a nejednotnost, a místo toho přinesl naději a začlenění," poznamenal Robert Rosenberg, který 35 let pracoval jako generální ředitel společnosti Dunkin' Donuts, nyní známé jako Dunkin' Brands Group. "Lídr zanechává obrovský stín na celé instituci," dodal.

A s tím souhlasí i další ředitelé. "To nejdůležitější, co teď musíme udělat, je sjednotit se," řekl šéf společnosti na výrobu pochoutkových tyčinek KIND Daniel Lubetzky. "Teď je čas na sjednocení," přidal se šéf investiční banky JPMorgan Chase & Co James Dimon. "Výsledky prezidentských voleb musíme respektovat, jak jsme to dělali také u jiných voleb, uznat rozhodnutí voličů a podpořit klidné předání moci," dodal.

Šéfové amerických podniků se domnívají, že prioritou by pro Bidena a jeho tým nyní měla být další podpora firem i spotřebitelů, na které dolehla pandemie, a také opatření k zastavení dalšího šíření koronaviru. Mnoho ředitelů firem volá i po zvýšení vládních výdajů na infrastrukturu, díky čemuž lze vytvořit pracovní místa. Po nové administrativě také chtějí spolupráci s dalšími zeměmi v záležitostech ochrany klimatu a boje s novým koronavirem.

"Čím dál více problémů dnešní doby vyžaduje silnější spolupráci mezi Spojenými státy a zbytkem světa," napsal na podnikovém blogu prezident softwarové společnosti Microsoft Brad Smith.

Prezidentské volby v USA skončily těsným výsledkem, všechny hlasy ještě nejsou sečteny. Americká média za vítěze prohlásila kandidáta Demokratické strany Joea Bidena, ačkoliv tým dosavadního prezidenta Donalda Trumpa hlasování v některých státech kvůli údajným podvodům zpochybnil a obrátil se na soud.

The Wall Street Journal poznamenal, že silné zastoupení republikánů v Kongresu některým byznysmenům signalizuje, že voliči si nepřejí zásadní změnu politiky, kterou dosavadní prezident Trump uplatňovat v hospodářské oblasti.

Související

Více souvisejících

Joe Biden firmy Ekonomika USA (Spojené státy americké) The Wall Street Journal Microsoft

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy