Biden představil balík na pomoc ekonomice USA, opatření budou stát 1,9 bilionu dolarů

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden ve čtvrtek (místního času) představil chystaný soubor opatření na podporu ekonomiky ve výši 1,9 bilionu dolarů (40,8 bilionu korun). Prostředky mají směřovat na boj s pandemií koronaviru, ulevit domácnostem i nastartovat hospodářský růst, informovala agentura Reuters.

Na zintenzivnění boje s koronavirovou nákazou je v balíčku vyčleněno 415 miliard dolarů (8,9 bilionu korun), které budou využity na urychlení vakcinačního programu či na opatření umožňující brzký návrat žáků do škol. Přibližně bilion dolarů (21,5 bilionu korun) půjde na přímou pomoc domácnostem a zhruba 440 miliard dolarů (9,5 bilionu korun) mají dostat pandemií nejvíce zasažené drobné podniky.

We have no time to waste when it comes to getting this virus under control and building our economy back better. Tune in as I announce my American Rescue Plan. https://t.co/4YAg0nhJMn

— Joe Biden (@JoeBiden) January 15, 2021

Američané mají nad rámec již schváleného jednorázového koronavirového příspěvku ve výši 600 dolarů (12.900 korun) obdržet dalších 1400 dolarů (30.100 korun). Dávky v nezaměstnanosti se až do září zvýší o 100 na 400 dolarů týdně (8605 korun). Více než dvojnásobně se pak zvýší federální minimální mzda, která bude nově činit 15 dolarů (323 korun) za hodinu.

Bidenův plán má podle Reuters za cíl zahájit působení v Bílém době velkým ekonomickým stimulem, který umožní rychlé plnění jeho krátkodobého politického programu: nastartovat ekonomiku a dostat pod kontrolu koronavirovou nákazu, která v zemi stála život již přes 385.000 lidí. Demokratický politik, jenž v letech 2009 až 2017 zastával pozici viceprezidenta Baracka Obamy, se ujme prezidentského úřadu 20. ledna.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a vůdce demokratického klubu v Senátu Chuck Schumer uvedli, že balík opatření je krok správným směrem a Kongres jej začne co nejdříve projednávat. Poté co do svých senátorských křesel ve dnech kolem Bidenovy inaugurace usednou dva nově zvolení demokraté z Georgie, bude Demokratická strana disponovat většinou v obou kongresových komorách.

"Vím, že to, co jsem popsal, nebude levné. Ale pokud to neuděláme, vyjde nás to draho," prohlásil Biden. "Pokud budeme investovat teď, a to odvážně, chytře a s neochvějným důrazem na americké pracovníky a rodiny, posílíme naši ekonomiku, snížíme nerovnost a nastavíme naše dlouhodobé státní finance na co nejudržitelnější kurz," dodal.

Bidenův plán podle analytiků podporuje naděje investorů na další zotavování ekonomiky Spojených států, ale zároveň vyvolává obavy ohledně způsobu jeho financování.

"Finanční trhy právě teď ta dodatečná stimulační opatření oslavují," poznamenal analytik Jeff Buchbinder ze společnosti LPL Financial. "Na druhou stranu je tady možnost, že trhy za to budou muset zaplatit v podobě prudkého růstu úrokových sazeb či zvyšování daní, což by snížilo hodnotu akcií," dodal.

Podle analytika Randyho Fredericka ze společnosti Schwab Center for Financial Research je Bidenův stimulační plán v souladu s očekáváním finančních trhů a pravděpodobně po něm budou následovat ještě další balíky zaměřené například na investice do infrastruktury.

Související

Více souvisejících

Joe Biden Prezident USA Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy