Čtvrtletní zisk internetové firmy Meta klesl o polovinu, akcie oslabily

Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 52 procent na 4,4 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard Kč).

Tržby se snížily o čtyři procenta na 27,7 miliardy dolarů. Překonaly však očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na 27,4 miliardy dolarů. Akcie společnosti Meta nicméně po zveřejnění výsledků oslabily o více než deset procent.

Společnost Meta ve výsledkové zprávě rovněž oznámila, že ve čtvrtém čtvrtletí očekává tržby 30 až 32,5 miliardy dolarů. "Naše komunita pokračuje v růstu," uvedl zakladatel a šéf podniku Mark Zuckerberg. "Ačkoli u tržeb čelíme krátkodobým výzvám, jsou tu základy k návratu k silnějšímu růstu tržeb," dodal.

Podnikání firmy Meta ohrožuje řada problémů. Patří mezi ně silná konkurence firem TikTok a Amazon.com na trhu s reklamou. Její tržby negativně ovlivnily také změny společnosti Apple v oblasti ochrany osobních údajů v mobilním operačním systému iOS.

Ekonomický list The Wall Street Journal v září s odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku uvedl, že Meta hodlá v příštích měsících snížit náklady minimálně o deset procent, a to mimo jiné prostřednictvím redukce počtu zaměstnanců.

Související

Více souvisejících

Meta Platforms Facebook

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 48 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

Česká diplomacie objasnila, jak momentálně funguje velvyslanectví v Rusku

České velvyslanectví v Rusku momentálně vede dosavadní druhý tajemník Jan Ondřejka, uvedl mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake podle České televize. Post velvyslance je momentálně neobsazený, o víkendu to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy