Globální růst spotřebitelských cen by měl letos na podzim dosáhnout svého vrcholu

Globální růst spotřebitelských cen by měl letos na podzim dosáhnout svého vrcholu a do poloviny příštího roku se vrátit na úrovně z období před příchodem pandemie covidu-19. Přetrvává však riziko, že tlak na růst cen spojený s výpadky v dodavatelských řetězcích bude trvalejšího rázu. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF).

Základní prognóza MMF předpokládá, že ve vyspělých ekonomikách se inflace na podzim vyšplhá až na 3,6 procenta, ale do poloviny příštího roku klesne zhruba na dvě procenta. V rozvíjejících se ekonomikách čeká fond v příštím roce pokles inflace asi na čtyři procenta po podzimním výstupu na 6,8 procenta.

"Prudký růst cen bydlení a vleklé výpadky v dodávkách ve vyspělých i rozvíjejících se zemích, pokračující tlak na růst cen potravin a oslabování měn v rozvíjejících se zemích by mohly udržet inflaci na vyšší úrovni po delší dobu," varuje nicméně MMF.

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová minulý týden uvedla, že lze předpokládat, že růst cen energií a výpadky v dodavatelských řetězcích, které tlačí vzhůru inflaci v eurozóně, v příštím roce poleví. "Zároveň však existují faktory, které by mohly vést k silnějším cenovým tlakům, než teď očekáváme," varovala.

ECB nyní předpokládá, že inflace v eurozóně v letošním roce dosáhne 2,2 procenta. V příštím roce pak centrální banka očekává zpomalení růstu cen na 1,7 procenta a v dalším roce na 1,5 procenta. V září meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně zrychlil na 3,4 procenta ze srpnových tří procent. Inflace v zemích používajících euro se tak vyšplhala na nejvyšší úroveň za 13 let.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy