Huawei čelí problému: Nový vlajkový telefon Mate 30 bude bez aplikací Googlu

Nový vlajkový telefon čínské společnosti Huawei nebude kvůli obchodním restrikcím ze strany Spojených států vybaven populárními aplikacemi firmy Google, jako jsou Google Maps, YouTube nebo klíčový obchod Google Play. Informuje o tom dnes server BBC.

Podle zdrojů agentury Reuters hodlá Huawei nové vlajkové telefony Mate 30 představit 18. září v Mnichově, zatím však není jasné, kdy se přístroje začnou prodávat. Analytici upozorňují, že kvůli absenci aplikací firmy Google bude obtížné přilákat zákazníky.

Spojené státy v polovině května zařadily Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Později Washington obchodní restrikce vůči Huawei prozatímně zmírnil. Mluvčí Googlu nicméně uvedl, že toto zmírnění restrikcí se netýká nových produktů, jako je právě Mate 30. Tento telefon tak podle něj nelze prodávat s licencovanými aplikacemi a službami společnosti Google.

Despite U.S. sanctions, #Huawei sold 16.5% more smartphone units year-on-year in 2Q 2019, while #Apple sold 13.8% less. #HuaweiFacts

— Huawei Facts (@HuaweiFacts) August 28, 2019

To podle BBC znamená, že nový telefon firmy Huawei nebude mít přístup ani k obchodu Google Play, čímž by uživatelé mohli ztratit přístup i k aplikacím od jiných firem než od Googlu. "Ztráta Google Play znamená, že Huawei bude muset uživatelům zajistit jiný přístup k ostatním populárním aplikacím, jako jsou Facebook, Twitter a BBC News," uvedl technologický reportér BBC Chris Fox.

Operační systém Android vyvíjený společností Google je takzvaný open-source software, takže jej jakýkoliv výrobce telefonů může používat ve svých přístrojích. K používání samotných aplikací Googlu je však zapotřebí patřičná smlouva, píše BBC.

"Je možné vyrábět zařízení založená na Androidu bez zapojení Googlu. Amazon to dělá se svými tablety Fire, které neobsahují aplikace od Googlu. Budou však zákazníci chtít prémiový mobilní telefon, jenž nemá přístup k některým nejpoužívanějším aplikacím na světě?" zeptal se Fox.

Americké ministerstvo obchodu podle Reuters obdrželo přes 130 žádostí amerických firem o povolení dodávek pro Huawei, žádné povolení však zatím neposkytlo. Společnost Google neuvedla, zda požádala o povolení poskytovat firmě Huawei své aplikace. Již dříve však dala najevo, že by chtěla zůstat dodavatelem tohoto čínského podniku.

"Pokud nám to vláda Spojených států dovolí, bude Huawei pokračovat v používání operačního systému Android a jeho ekosystému. Jinak budeme pokračovat ve vývoji vlastního operačního systému a ekosystému," uvedla společnost Huawei.

Firma, která je druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě, tento měsíc představila svůj vlastní operační systém nazvaný Harmony. Zatím však o něm poskytla pouze málo informací a analytici příliš nevěří, že se nový systém dokáže stát životaschopnou alternativou Androidu.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei smartphone Google Čína mobily Ekonomika Mate 30

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy