IEA: Pandemie může zpozdit oživení poptávky po energii do roku 2025

Pomalý proces zotavování ekonomiky z pandemie způsobené šířením nového koronaviru by mohlo zpozdit plné oživení globální poptávky po energii až do roku 2025. Ve své výroční zprávě s názvem World Energy Outlook 2020 to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). V letošním roce organizace čeká pokles globální poptávky po energii o pět procent.

Spolu se snížením poptávky letos o sedm procent klesnou emise oxidu uhličitého související s produkcí energie. Investice do tohoto sektoru přitom podle agentury klesnou o 18 procent. Poptávka po ropě podle odhadů klesne o osm procent, poptávka po uhlí o sedm procent. Obnovitelná energie ale zřejmě zažije mírný růst.

Podle hlavního scénáře IEA by mohla vakcína a léky na nemoc covid-19 přinést oživení globální ekonomiky v roce 2021 a poptávky po energii do roku 2023. Podle scénáře, který počítá se zpožděním ekonomického oživení, se však poptávka zotaví až o dva roky později.

#WEO20 maps out the choices & uncertainties the world will face as we enter a crucial ? years for energy. Watch the launch event live from 10:30 CEST today → https://t.co/XjgRy9zukl pic.twitter.com/tPKtPYlOt3

— IEA (@IEA) October 13, 2020

Generální ředitel IEA Fatih Birol varoval, že období růstu globální poptávky po ropě skončí v příštím desetiletí. Pokud oživení po pandemii bude pomalejší a ekonomické škody trvalé, může poptávka po ropě přestat růst už za několik let. V loňské zprávě přitom agentura uváděla, že definitivní vrchol poptávky po ropě na obzoru nevidí.

V dodávkách elektřiny z obnovitelných zdrojů by pak v příštím desetiletí měla být hlavním tahounem energie ze slunce. Obnovitelné zdroje energie by pak měly mít podíl na růstu výroby elektřiny až 80 procent a v roce 2025 by měly překonat uhlí jako hlavní zdroj výroby elektřiny.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je jediným zdrojem energie, který bude pokračovat v růstu i v letošním roce. Kombinovaný podíl slunce a větru na globální produkci elektřiny by měl do roku 2030 vzrůst na téměř 30 procent z loňských osmi. Kapacita fotovoltaických elektráren pak poroste v průměru o 12 procent ročně.

Související

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Více souvisejících

Energetika Ekonomika emise uhlí ropa Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy