Itálie vyčlení na podporu ekonomiky 25 miliard eur

Itálie kvůli šíření nového koronaviru vyčlení na pomoc ekonomice 25 miliard eur (téměř 643 miliard Kč). Oznámil to dnes italský premiér Giuseppe Conte. Ještě minulý týden přitom vláda hovořila o finančním balíčku za 7,5 miliardy eur (193 miliard Kč). V souvislosti s vyhlášením celostátní karantény a dopadem, který to bude mít na ekonomiku, se ale vláda finanční pomoc rozhodla výrazně zvýšit.

Finance by měly pomoci utlumit ekonomické dopady nákazy. Italská vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy zavedla od úterý karanténu pro celou zemi. Lidé by kromě cestování měli omezit i pohyb na veřejnosti, zavřena jsou kina, divadla a zrušeny byly všechny sportovní akce. Až do 3. dubna bylo prodlouženo rozhodnutí uzavřít v celé Itálii školy.

Premiér Conte dnes dle listu La Repubblica upozornil, že veškeré restrikce mohou být ještě zpřísněny. Lombardie, která je na severu země a která je v Itálii nejvíce zasaženým regionem, totiž požádala o to, aby byly v oblasti uzavřeny i veškeré obchody a pozastavena veřejná doprava.

Aby ulevila rodinám a firmám od dopadů koronaviru, plánuje země přerušit splátky hypoték, menších úvěrů a revolvingových půjček, které společnosti používají, aby měly dostatek likvidity. Tato opatření už v úterý v rozhlasové stanici Radio Anch'io avizovala náměstkyně italského ministra hospodářství Laura Castelliová.

V Itálii by k takovému kroku nepřikročili poprvé - splátkové prázdniny už platily pro rodiny a některé menší firmy v období finanční krize. Dluh splatily, až když krize odezněla, poznamenal server BBC.

"Velmi jsme naléhali na bankovní systém, aby nám pomohl, jak jen to jde, a ten s námi plně spolupracuje," uvedla Castelliová. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) ale může úleva poskytnutá jednotlivcům a firmám zatížit italský bankovní systém, který je už teď dost křehký. Nově přijatá opatření podle předpokladů zvýší deficit italských veřejných financí zřejmě až ke třem procentům hrubého domácího produktu (HDP), což je strop stanovený pravidly Evropské unie. Řím je ale s Bruselem v kontaktu a snaží se vyjednat dočasnou úlevu z pravidel.

Italský ministr financí Roberto Gualtieri dnes varoval, že ekonomika by letos mohla zaznamenal výrazný propad. Ještě minulý týden předpokládal, že schodek veřejných financí bude letos činit 2,5 procenta HDP, novinářům ale dnes nový vládní odhad sdělit odmítl.

Průzkum veřejného mínění podle agentury Ixe ukázal, že 89 procent Italů drakonická opatření schvaluje. Sedmdesát osm procent uvedlo, že by podpořilo ještě přísnější kroky, a to přesto, že 76 procent si zároveň myslí, že ty stávající budou mít važný dopad na ekonomiku.

Itálie v úterý večer oznámila, že v zemi zemřelo už 631 nakažených koronavirem. Počet potvrzených případů infekce vzrostl na 10.149.

Související

Petr Fiala

Fiala byl v Římě a jednal s Meloniovou. Hlavním tématem byla migrace

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí setkal v Římě s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Jednali o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě Evropské unie. Poté se český předseda vlády sešel i s italským prezidentem Sergiem Mattarellou.

Více souvisejících

Itálie Ekonomika Giuseppe Conte EUR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy