Kampaň proti Facebooku sílí. Ať se přidají i evropské firmy, žádají aktivisté

Organizátoři bojkotu reklamy na internetové sociální síti Facebook vyzývají evropské podniky, aby se zapojily do jejich kampaně. Informovala o tom dnes agentura Reuters. K bojkotu reklamy na facebooku ve Spojených státech v červnu vyzvaly tamní skupiny bojující za lidská práva, a to - jak tvrdí - kvůli slabému postupu provozovatele sítě proti nenávistným projevům a falešným zprávám.

Do bojkotu reklamy na facebooku se už zapojily stovky amerických podniků včetně automobilky Ford Motor, mediální společnosti Walt Disney či řetězce kaváren Starbucks. Kampaň už ale podle dřívějších informací podpořily i některé velké evropské podniky, například německá automobilka Volkswagen či britsko-nizozemský výrobce spotřebního zboží Unilever.

It was great to speak to @OpenMindTV about @StopFundingHate, our support for the #StopHateForProfit campaign, and how consumer power could be the key to holding big tech to account & making hate on profitable! https://t.co/kGsnagLZZD

— Stop Funding Hate (@StopFundingHate) July 30, 2020

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg podle organizátorů kampaně stále nepodnikl dostatečná opatření proti nenávistným projevům a falešným zprávám.

"Tato globální kampaň bude žádat inzerenty v Evropě, aby se připojili k 1100 inzerentům v USA v boji proti nenávisti a dezinformacím na facebooku," uvedl dnes podle Reuters mluvčí kampaně, která nese název Stop Hate for Profit (Zastavme nenávist pro zisk).

Organizátoři také zdůraznili, že kampaň bude pokračovat, dokud Facebook neuskuteční odpovídající změny. Dodali, že "některé z nejvěhlasnějších značek světa" už z facebooku stáhly reklamu v hodnotě milionů dolarů.

Zuckerberg začátkem července vyjádřil přesvědčení, že zadavatelé reklamy se na facebook brzy vrátí. Roční příjmy z reklamy na facebooku se pohybují kolem 70 miliard dolarů (1,6 bilionu Kč), síť využívá přes osm milionů inzerentů. K tomu, aby firmě vznikla výraznější finanční újma, by byl zapotřebí trvalejší bojkot ze strany největších inzerentů, upozornil tento měsíc list The Wall Street Journal.

Související

Meta Platforms

Zuckerberg včera zbohatl o 650 miliard korun, letos už o bilion. Investoři mu tak tleskají hlavně za to, že byl schopen rychle propustit přes 20 tisíc lidí

Spoluzakladatel a šéf Mety, matky Facebooku, letos bohatne jako nikdo jiný. Mark Zuckerberg od začátku roku rozhojnil své jmění o v přepočtu zhruba 980 miliard korun. To je suma, jež přesahuje polovinu letos plánovaných příjmů českého státního rozpočtu. Zuckerberg tak zažívá comeback mezi ty světově vůbec nejbohatší. Celkově totiž jeho jmění činí bezmála čtyři biliony korun, což jej momentálně řadí na čtvrtou příčku globálně nejbohatších lidí. Více už má jen Elon Musk, Jeff Bezos a Bernard Arnault. 

Více souvisejících

Facebook Mark Zuckerberg (majitel sítě Facebook) projevy nenávisti reklama Ekonomika Walt Disney Starbucks Coffee

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy