Letadla Boeing 737 MAX by mohla obnovit provoz ještě letos, avizuje evropský regulátor

Regulátoři by v listopadu mohli povolit obnovení provozu letadel Boeing 737 MAX, která by se tak mohla do konce roku vrátit do služby. Uvedl to dnes podle agentury Reuters šéf Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patrick Ky.

Provoz letadel Boeing 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. "Poprvé za rok a půl mohu říci, že je na dohled konec práce kolem letadel MAX," uvedl podle Reuters dnes Ky.

EASA podle něj předpokládá, že zruší svůj zákaz provozu letadel MAX nedlouho po americkém Federálním úřadu pro letectví (FAA), pravděpodobně v listopadu.

Ky nicméně upozornil, že povolení na státních úrovních, která jednotlivé aerolinky potřebují k obnovení provozu letadel MAX v Evropě, by si mohla vyžádat o něco více času.

Boeing letos v lednu kvůli průtahům při získávání povolení regulátorů k obnovení provozu zastavil výrobu letadel 737 MAX. Problémy kolem těchto letadel již firmu stály více než 18 miliard dolarů (418 miliard Kč).

Letos navíc výrobce letadel tvrdě zasáhla koronavirová krize, která vedla k prudkému omezení letecké dopravy. Boeing na konci května oznámil, že hodlá zrušit asi deset procent pracovních míst, což se dotkne zhruba 16.000 zaměstnanců.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX boeing letadla, letectví Ekonomika Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy