Nejlepší podmínky pro podnikání mají ženy v Izraeli, ČR je mezi Ugandou a Nigérií

Nejlepší podmínky pro podnikání v roce 2020 mají ženy v Izraeli. Na druhém místě jsou Spojené státy americké, které byly loni první, následované Švýcarskem. ČR je na 45. místě mezi Ugandou a Nigérií. Vyplývá to z nové studie Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020, která porovnává podmínky pro podnikání žen v 58 zemích světa.

Na 87 procent podnikatelek podle studie uvedlo, že pandemie covid-19 nepříznivě ovlivnila jejich podnikání.

Ukázkovým příkladem podpory žen v podnikání podle studie je Izrael, který skočil ze čtvrtého místa v roce 2019 na první místo v roce 2020. Cílem Izraele je přitom do dvou let zdvojnásobit počet žen na pozici podnikatelek. Za jeho prvním místem v žebříčku stojí podle Mastercard velká podpora malých a středních podniků, v čemž se letos vyšplhal na první místo proti 42. místu v loňském roce. Podobný skok zaznamenalo Švýcarsko.

According to the Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2020, Israel, the US and Switzerland are the top 3 countries for #women #entrepreneurs, spurred by factors including improvements in physical infrastructure and government-led SME support. #MIWE pic.twitter.com/UqPFOrSQCq

— Mastercard Europe (@MastercardEU) November 23, 2020

Na vysokých příčkách indexu se umístily i země s obecně nižší životní úrovní, jako jsou například Malajsie (26), Botswana (31), Mexiko (34) či Uruguay (35).

V kritériu pokroku v ekonomickém a profesním postavení žen jako podnikatelek, lídrů a profesionálů ČR skončila na 49. místě. Co se týká dostupnosti znalostních a finančních prostředků, bylo Česko 41. U faktorů podporujících podnikání se ČR umístila na 29. místě.

"Krize vždy odhalí nedokonalosti systémů a covid se o to řádně postaral. Byli jsme svědky šokujících rozdílů mezi muži a ženami, kterým ženy v byznysu čelí. Ale na rozdíl od jiných ekonomických krizí dal covid vládám, které se na to dostatečně zaměřily, příležitost k uskutečnění pozitivních změn," uvedla výkonná viceprezidentka pro globální spotřebitelské produkty a finanční začlenění Mastercard Sue Kelseyová.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé ženy MasterCard Izrael

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 29 minutami

před 40 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy