Obavy americké vlády z TikToku zažehl Zuckerberg, píše The Wall Street Journal

Obavy americké vlády z čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok zažehl loni na podzim šéf Facebooku Mark Zuckerberg, když se snažil zabránit větší regulaci své firmy, píše na svém webu deník The Wall Street Journal (WSJ). Prezident Donald Trump nařídil v polovině tohoto měsíce čínskému provozovateli aplikace urychleně prodat své operace ve Spojených státech. Ten se chystá bránit u soudu.

Zuckerberg řekl v projevu ke studentům Georgetownské univerzity, že TikTok na rozdíl od Facebooku nectí svobodu slova. Uvedl také, že tato aplikace provozovaná čínskou společností ByteDance ohrožuje americké hodnoty a technologickou nadřazenost.

V podobném duchu se šéf amerického technologického gigantu vyjadřoval i na schůzkách s úředníky a zákonodárci při této své říjnové návštěvě Washingtonu i během cest do hlavního města několik týdnů předtím. O tom, že čínské firmy ohrožují americké a že hrozba z jejich strany je větší než může pocházet od jeho firmy, se Zuckerberg snažil přesvědčit i Trumpa při soukromé večeři v Bílém domě na konci října, napsal The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje.

Jen málokterá technologická firma může z potíží, jakým teď TikTok čelí, těžit více než Facebook, poznamenává deník. TikTok získal ve Spojených Státech už více než 100 milionů uživatelů, zatímco Facebook jich má letos podle webu Statista přes 223 milionů. V letošním prvním čtvrtletí byl TikTok také podle výzkumné společnosti Sensor Tower nejčastěji stahovanou aplikací.

"TikTok se za poslední dva roky stal na západních trzích z téměř ničeho opravdu něčím," řekl listu Brian Wieser šéf společnosti GroupM, která se zabývá obchodním zpravodajstvím a spadá pod nadnárodní společnost WPP PLC.

Facebook dříve startupy, které by jej mohly ohrozit, jako je TikTok, kupoval. ale obavy z antimonopolních úřadů mohou velké technologické firmy přimět, aby se poohlédly po jiných prostředcích obrany. "Můžete pak uvítat větší regulaci nebo záležitosti, které by startupům omezily příležitosti," dodal Wieser.

Související

Meta Platforms

Zuckerberg včera zbohatl o 650 miliard korun, letos už o bilion. Investoři mu tak tleskají hlavně za to, že byl schopen rychle propustit přes 20 tisíc lidí

Spoluzakladatel a šéf Mety, matky Facebooku, letos bohatne jako nikdo jiný. Mark Zuckerberg od začátku roku rozhojnil své jmění o v přepočtu zhruba 980 miliard korun. To je suma, jež přesahuje polovinu letos plánovaných příjmů českého státního rozpočtu. Zuckerberg tak zažívá comeback mezi ty světově vůbec nejbohatší. Celkově totiž jeho jmění činí bezmála čtyři biliony korun, což jej momentálně řadí na čtvrtou příčku globálně nejbohatších lidí. Více už má jen Elon Musk, Jeff Bezos a Bernard Arnault. 

Více souvisejících

Mark Zuckerberg (majitel sítě Facebook) TikTok Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy