Pandemie koronaviru může přinést dlouhodobé změny v zaměstnávání, zjistili výzkumníci

Pandemie způsobená koronavirem by mohla vést k dlouhodobému přechodu k práci z domova. Uvedla to výzkumná společnost Strategy Analytics. Vychází přitom z výsledků své studie, která vyhodnocuje postoj více než 5000 spotřebitelů ve Spojených státech, Německu, Británii a Číně.

"Všechny údaje signalizují, že navzdory všem problémům souvisejícím s pandemií řada zaměstnanců zjistila, že práce z domova přináší výrazné zlepšení kvality života, a nerada by o tyto výhody přišla, až se ekonomika vymaní z krize," uvedl viceprezident a hlavní analytik společnosti Strategy Analytics David Mercer.

Zhruba 80 až 90 procent respondentů, kteří během pandemie pracovali z domova, uvedlo, že se jim tento způsob práce líbí. Pouze necelá pětina ze všech respondentů by podle průzkumu byla nešťastná v případě, že by zaměstnavatel zavedl práci z domova povinně.

Studie s názvem "Práce z domova před a po pandemii" mimo jiné ukázala, že zaměstnanci v USA, Británii a Německu mají v souvislosti s prací z domova obavy zejména z nedostatečné komunikace s kolegy a z pocitu izolace. Čínské zaměstnance pak nejvíce znepokojuje, že jim doma bude chybět vybavení potřebné k práci.

"Zaměstnavatelé musejí pochopit dopady práce z domova na jejich zavedené podnikatelské praktiky," upozornila Arleen Denqueová ze společnosti Strategy Analytics.

Přechod k práci z domova bude mít podle Strategy Analytics dopad i na životní styl zaměstnanců, včetně nákupních zvyklostí, cestování a trávení volného času. "Obchodní značky musejí identifikovat problémy i příležitosti spojené s těmito podstatnými změnami pracovního prostředí a životního stylu," uvedla Denqueová.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce Home Office (práce z domova) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy