Stávka v General Motors trvá, odbory odmítly nabídku od vedení automobilky

Odborový svaz United Auto Workers (UAW) odmítl novou komplexní nabídku od General Motors na ukončení stávky, která trvá již dva týdny. Podle odborů je nabídka nedostatečná v několika směrech, včetně mezd, zdravotní péče a zaměstnanců na dobu určitou. Automobilka upozornila, že stávka v USA ji přiměla zastavit výrobu pickupů a převodovek v Mexiku a nařídit nucenou dovolenou 6000 zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

UAW uvedl, že přišel s protinávrhem. Varoval ale také, že stále zůstává nevyřešených mnoho důležitých otázek.

The Arlington TX NAACP continues to stand with UAW Local 276 and GM employees on Day 14 of the national strike. If you would like to join us in marching, praying, and donating, we will continue on October 6th at 2PM.#SolidaritySunday@UAW @TCCLC_AFLCIO @AFLCIO @NAACP pic.twitter.com/hh9hll0syr

— Arlington, TX NAACP (@ArlingtonNAACP) September 30, 2019

Zhruba 48.000 členů UAW vstoupilo do stávky 16. září. Požadují nejen vyšší mzdy, ale také mimo jiné lepší zdravotní pojištění a větší podíl na zisku největší americké automobilky. Analytici odhadují, že stávka již stála GM více než jednu miliardu USD (23,6 miliardy Kč).

GM v prohlášení uvedla, že pokračuje ve vyjednávání a výměně návrhů a je přesvědčená, že se podaří dosáhnout dohody, která vytvoří silnější budoucnost pro zaměstnance i pro firmu.

Podle agentury Reuters prohlášení UAW naznačuje, že jednání nabrala na rychlosti, protože spor má dopad nejen na automobilku, ale i na zaměstnance. Ti dostávají od stávkového fondu jen 250 dolarů (5900 Kč) na týden, což je zhruba pětina jejich běžné mzdy.

Stávka již dříve donutila GM dočasně propustit nejméně 2000 zaměstnanců v Kanadě a zavřít závod na motory v Mexiku. Mnoho dodavatelů automobilky muselo zastavit nebo omezit svůj provoz.

Automobilový analytik firmy JP Morgan Ryan Brinkman odhadl, že stávka již stála GM více než jednu miliardu USD, ale domnívá se, že firma bude schopná ve čtvrtém čtvrtletí část ztraceného zisku kompenzovat. Podle něj automobilka denně přichází o 82 milionů USD.

Související

Tesla, ilustrační foto

Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné

Americký výrobce elektrovozů Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné. Podnik, který se již nyní těší velkému zájmu investorů, tak chce jejich držení zpřístupnit ještě většímu množství zájemců. Akcie Tesly, které od počátku roku přidaly přes 200 procent, na úterní sdělení firmy zareagovaly růstem o dalších sedm procent.

Více souvisejících

General Motors stávka automobilový průmysl Odbory USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy